Svalövs kommun

Stormen Sven har uppgraderats till klass 3

SMHI har uppgraderat vädervarningen till en klass 3–varning, Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och att följa utvecklingen via radio, tv och internet. Stormen Sven beräknas nå sin kulmen någon gång mellan 20:00 och 21:00 ikväll.

Uppdaterad: 2013-12-05 kl. 17.30

Ett intensivt lågtryck är på väg från Brittiska öarna in över Skandinavien. Runt lågtrycket blir det blåsigt med stormbyar över stora delar av Götaland från torsdag eftermiddag fram till fredag förmiddag med vindbyar på upp till ca. 30 m/s. Det blåsiga vädret fortsätter under fredagen och en bit in på lördagen dock med lägre vindhastigheter. I anslutning till lågtrycket kan det förekomma nederbörd som kan övergå till snöfall under kvällen och natten. Vattenståndet i Öresund kommer att höjas under torsdagen och fredagen för att nå sin kulmen natten till lördag med ca. 1- 1,5 m över normalvattenståndet.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta in alla lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger. Det kan t.ex. vara att hala flaggor, ta in krukor och andra lösa föremål, stänga fönster, balkong- och altandörrar. Under en storm är det angeläget att stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål. Båtägare bör även se över sina förtöjningar så att båtarna ej slits under stormen.

Det kan även bli stora störningar i trafiken på grund av den kraftiga vinden och nederbörden. Skånetrafiken ställer in stora delar av tågtrafiken i Skåne under den 5 december med anledning av stormen, se Skånetrafikens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontrollera er resa via aktuell researrangör.

Vid stormar finns risk för störningar i elnätet. När strömmen är borta märker vi hur beroende vi är av den i vår vardag. För att bli mindre sårbar kan följande vara bra att ha hemma:

  • En batteridriven transistorradio
  • Ficklampa
  • Färska batterier
  • Kontanter
  • Stearinljus, värmeljus
  • Tändstickor
  • Lite konserver, som t. ex. soppa
  • Gärna ett stormkök eller en fotogenvärmare

Om du bor utanför tätorten behöver du kanske förbereda dig lite mer med  t. ex. en extra värmekälla.


För allmänna frågor, kontakta: 113 13.

För kommunspecifika frågor kontakta kommunens växel: 0418-47 50 00. Växeln är bemannad under kvällen.

Vid akuta ärenden, vänligen kontakta: 112.


Följ tåg- och vägtrafiken

Skånetrafikens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
trafiken.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Information om vädret

SMHI:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Danska meteorologiska institutet, DMIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Information angående elförsörjning

​information gällande elförsöjningen finns på eon.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Lyssna på lokalradion

​Sveriges Radio P4 är beredskapskanal vid kris och störningar. Vid elavbrott kan du lyssna på radio i bilen eller använda en batteridriven radio. P4 Radio Malmöhuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


SMHI:s skala för varningar

Varning klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Varning klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Varning klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Publicerad: 2013-12-05

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun