Svalövs kommun

Arbetet med Söderåsbanan är invigt

Torsdagen den 19 juni invigdes arbetet med Söderåsbanan genom en ceremoni vid stationen i Billesholm.

Skriv alternativtext här...

Infrastrukturministern invigde arbetet med Söderåsbanan genom att, tillsammans med barnen, starta igång leksakståget på spåret som för dagen fick symbolisera Söderåsbanan.

På plats för att inviga arbetet fanns Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd samt representanter från Trafikverket, Svalövs, Åstorps och Bjuvs kommun. Ceremonin markerade starten för etapp två i upprustningen av Söderåsbanan mellan Åstorp och Teckomatorp.

Ettap två innebär att det sker en ombyggnad av signalsystemet så att tågen kan fjärrstyras från Malmö. Fler tåg kan då använda banan och hastigheten höjas. Arbetet innebär också att man förbereder för persontrafiken som ska börja rulla 2020.

På plats för att representera Svalövs kommun fanns kommunchef Fredrik Löfqvist, samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Charlotte Wachtmeister (M), oppositionsrådet Christer Laurell (C), Bygg-, trafik- och räddningsnämndens ordförande Olof Röstin (M), samt kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S).

- Det känns fantastiskt att vi nu är igång med arbetet kring Söderåsbanan. Detta är något vi väntat på länge. Tanken var ju att vi skulle ha Pågatåg redan 1999 på banan, men då gick det om intet. Nu är vi dock igång genom denna symboliska start och vi ser verkligen fram emot när de "lila tågen" börjar rulla med start 2020. Så det känns verkligen fantastiskt, sade Birgitta Jönsson.

I sitt tal under invigningen betonade Birgitta att Söderåsbanan kommer att ha stor betydelse för Svalövs kommun.

- För kommunen innebär det att vi kommer att ha persontågstrafik i fem av våra sex tätorter, vilket kommer att öka kommunens attraktivitet när det gäller inflyttning. Det innebär också att det blir lättare att arbetspendla samt att det blir närmare till kulturutbudet i närområdet, men också att det blir lättare för städerna i regionen runt omkring oss att nå vårt utbud av natur och kultur, berättade Birgitta Jönsson.

Vidare så berättad också Birgitta att nästa steg i arbetet för Svalövs kommuns del är gång- och cykelvägarna som leder till och ifrån de planerade stationerna i Kågeröd och i Svalöv. Framför allt är det arbetet med GC-tunneln i Kågeröd som står härnäst på tur att starta igång.

Läs gärna mer om Söderåsbanan på Trafkverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilder från invigningen

Ceremonin inleddes med sång av barn från Billesholms fritidshem.

På plats för Svalövs kommun fanns (fr. v): Mats Dahlberg - samhällsbyggnadschef, Charlotte Wachtmeister (M) - kommunstyrelsens 1:e vice ordf, Christer Laurell (C) - oppositionsråd, Fredrik Löfqvist - kommunchef, Birgitta Jönsson (S) - kommunstyrelsens ordf.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd invigningstalade.

Catharina Elmsäter-Svärd och barnen har samlats kring leksakståget för att symboliskt starta igång arbetet med Söderåsbanan.

Publicerad: 2014-06-23

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun