Svalövs kommun

Björn deltog i släckningsarbetet i Sala

Björn Andersson från räddningstjänsten i Svalöv är hemma efter att ha deltagit i släckningsarbetet vid den stora skogsbranden i Sala.

Skriv alternativtext här...

Björn kom hem i söndags (17/8) efter fem intensiva dagar i skogarna runt Sala. När han fick frågan om att åka så tvivlade Björn inte en sekund på att ställa upp.

- Att få ha deltagit i den största skogsbranden i modern tid i Sverige känns bra och det har varit givande, men samtidigt också tufft och krävande, säger Björn.

Björn hade sett bilder och videoklipp på nyheterna från branden och förstod att det var väldigt stort och omfattande. Det var mycket personal och resurser från hela Sverige som åkte till Sala för att bekämpa och förhindra att branden skulle sprida sig ytterligar.

- Det var mycket personal från räddningstjänsen, försvarsmakten och polisen. Jag tycker att det fungerade bra och alla var mycket sammarbetsvilliga, säger Björn.

En sak som Björn beskriver som overklig, när han kom till det brandhärjade området, var tystnaden och avsaknaden av djurliv samt att stora delar av skogen var nerbränd och svart.

- Jag förstod att det var ett stort område som hade brunnit men det var först när vi åkte runt i området som jag verkligen fick en bild över hur enormt stort området var, det var helt obeskrivligt. Ju längre in man åkte i skogen så fick man verkligen en uppfattning över omfattningen och hur stort området var. Det kändes som det aldrig tog slut och att man hittade nya områden hela tiden som hade brunnit, berättar Björn.

Några av erfarenheterna som Björn tagit med sig är bland annat att ändringar och beslut från ledningen kan ta lång tid samt vilken speciell extra utrustning man kan tänka sig behöva vid en skogsbrand av denna storlek. Ytterligare en erfarenhet som Björn tog med sig var att det krävs väldigt mycket personal och resurser för att få allt att fungera perfekt.

- Till exempel fungerade logistiken väldigt bra när det gällde att få ut mat och dryck till personalen ute i skogen. Vid en sådan krävande brand är det viktigt att alla får mat och dryck i sig, så att man har kraft att jobba på bästa sätt, säger Björn.

Publicerad: 2014-08-23

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun