Svalövs kommun

Årlig spolning i Svalövs kommun

Under oktober månad genomför NSVA spolning av vattenledningar i Svalövs kommun.

Skriv alternativtext här...

På grund av risk för missfärgat vatten samt luft i ledningarna uppmanar NSVA berörda fastigheter att inte använda vatten medan arbetet pågår.

– Spolningar görs för att omsätta vattnet och rensa vattenledningar från eventuellt sediment och biopartiklar som kan bildas i ledningsnät. Dessa är ofarliga men kan bidra till missfärgning av vattnet vid hastiga flödesförändringar, säger Dejan Tucakov, VA-ingenjör på NSVA.

Foto på när NSVA genoför spolning.

Så här kan de se ut vid en spoling. Foto: NSVA

Arbetet utförs dagtid mellan klockan 8-16 den 3 oktober till den 26 oktober. Se datum när det är spolning i kommunens olika tätorter i inforutan här nedan. Medan arbetet pågår är det stor risk för missfärgat vatten samt luft i ledningarna. Det kan även bli dåligt tryck och eventuellt inget vatten alls.

– Missfärgningar i vattnet är ofarligt, men kan om de är rikliga skada disk- och tvättmaskiner. Det är inte heller så trevligt att använda för mat och dryck. Vi uppmanar därför kunder i området att inte använda vatten medan arbetet pågår. Om vatten används samtidigt som spolning pågår finns det även risk för att luft dras in i fastigheternas vattenledningar. För att undvika de problem detta kan medföra ber vi berörda att tappa upp vatten för eget behov dagtid dessa dagar. Vi ber om överseende med de problem detta eventuellt orsakar, fortsätter Dejan Tucakov.

Efter klockan 16 samt före klockan 8 går det att använda vatten som vanligt. Efter avslutat arbete kan det vara luft och missfärgningar i vattnet. Då är rekommendationen att spola kallvatten tills vattnet är klart igen. Det är vanligt att missfärgat vatten blir stående i vattenledningarna inne i fastigheten efter ett VA-arbete eller en vattenavstängning. Detta är ofarligt.

Spolning per ort

Svalöv: måndag 3/10 till fredag 7/10
Kågeröd: måndag 10/10 till torsdag 13/10
Tågarp: fredag 14/10 till måndag 17/10
Billeberga: tisdag 18/10 till torsdag 20/10
Teckomatorp: fredag 21/10 till tisdag 25/10
Norrvidinge: onsdag den 26/10

Eventuella ändringar meddelas på NSVA:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur påverkas jag?
Medan spolningsarbetet pågår i ditt närområde kan det bli tillfälligt dåligt vattentryck. Missfärgning av vattnet kan också förekomma. NSVA rekommenderar inte att man dricker vattnet när det är missfärgat. Vår rekommendation är att man spolar kallvatten i alla kranar tills vattnet blir klart och rent igen innan man dricker det. Spola kallvatten i minst 30 minuter (högsta tryck), eventuellt längre.

Om problemet med missfärgat vatten kvarstår kan man kontakta NSVA på tel: 010- 490 97 00.

Publicerad första gången: 2016-09-27

Publicerad: 2016-10-24

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun