Svalövs kommun

Ge inte inbrottstjuven chansen!

I samband med den mörka årstiden, med längre och mörkare nätter ökar också bostadsinbrotten. Därför vill Polisen och Svalövs kommun ge några konkreta brottsförebyggande åtgärder för hur du håller inbrottstjuven utestängd från din bostad.

Illustration på ett hus och en inbottstjuv med kofot.

– I Svalövs kommun har vi inte många bostadsinbrott, men varje inbrott är ett för mycket. Antalet inbrott sedan den 1 september till dags datum är totalt åtta stycken, lika många som för samma period förra året, säger kommunpolis Björn Johnsson.

Här följer några goda råd för att minska risken för inbrott:

  • Lås och stäng ordentligt. Vädringshaspar skyddar inte mot tjuven, stäng alltså alla fönster även på ovanvåningen. Lås fast din stege, så den inte kan användas för att klättra upp på andra våningen.
  • Lämnar du bostaden för kortare ärenden så låt Tv:n stå på och låt lampor vara tända. Om man till exempel har en grind och den är stängd när man är hemma så stäng även när man är borta.
  • Är du borta flera dagar så använd gärna timer till dina lampor, TV och liknande. Låna en bil och ställ på uppfarten om det brukar stå en bil där i vanliga fall. Be grannar skotta och gå i snön om det har snöat och se naturligtvis till att post och tidning inte ligger kvar i brevlådan.
  • Larm är naturligtvis också bra och märkning med exempelvis modern DNA-teknik, även kallat ”smart water”, vilket man då också tydligt skall informera om via dekaler på utsidan av sin bostad.

– Sist men inte minst, prata med grannar och be dem hålla koll. Anteckna bilnummer på okända bilar som rör sig i området. Meddela gärna polisen dessa via polisen.se och länken ”tipsa och hjälp polisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster” som finns på webbplatsens startsida, säger Björn Johansson.

Publicerad: 2016-12-19

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun