Svalövs kommun

Låt inte julen gå upp i rök!

Vi inom räddningstjänsten ser lite annorlunda på julen. Vi vet att under december och januari brinner det som mest i våra bostäder.

Här finns filmerna på språkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: arabiska, engelska, finska, persiska och somaliska.


Information från Skånes räddningstjänster

Den vanligaste brandorsaken i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden fattar eld. Ofta saknas kunskap om rätt installation, rätt skötsel eller hur man eldar rätt. I lägenheter är den vanligaste orsaken att en påslagen platta på spisen glöms bort. Bortglömda levande ljus är en annan vanlig orsak till att det börjar brinna och under ett år startar levande ljus i genomsnitt 200 bränder varav 100 av dessa inträffar i december och januari.

För att ingen ska behöva se sin jul gå upp i rök så kommer vi på räddningstjänsten vara ute och påminna alla att med brandvarnare, pulverbrandsläckare, brandfilt, spisvakt och kunskap kan man både förebygga och själv hantera en mindre brand.

Söndag den 1 december är det den årliga helnordiska brandvarnardagen och tillsammans med övriga Sverige går vi ut med det gemensamma budskapet ”Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare”. Hela norden sluter upp för att påminna befolkningen att testa sin brandvarnare och berätta att ett tryck på knappen räcker för att testa att den fungerar.

Under julkampanjen kommer vi:

 • Berätta just idag för nyhetsredaktion runt om i regionen hur viktigt detta är.
 • Finnas ute i julhandeln och på julmarknader för att ge goda råd om vad man bör tänka på i jul- och vintertider. Om alltifrån levande ljus hemma och i luciatåg – till vilken sorts brandskyddsutrustning du bör ha hemma och vad du ska göra om det ändå börjar brinna.
 • Skicka och uppmana SMS den 1 december om att testa brandvarnare.
 • Delta i den nationella kampanjsatsningen Aktiv mot BRAND där räddningstjänsterna är en av avsändarna.
 • Butiks-TV i ICA, Hemköp- och Willys-butiker visar filmen ”Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare”.
 • Ge information på pågatågen.
 • Knacka dörr och erbjuda hembesök. Under hela vintern pågår brandmännens ordinarie hembesök för att ge råd om brandskydd i bostaden.
 • Information via medier, webbplatser, Facebook och Twitter.

Aktiv mot brand är en nationell och långsiktig satsning som sträcker sig över flera år. Kampanjen vill motivera vuxna att ta ett aktivt ansvar för det egna brandskyddet.   www.msb.se/aktivmotbrandlänk till annan webbplats

För frågor och mer information kontakta:
Lotta Vylund på 0418 – 47 07 21 eller Lotta.vylund@landskrona.se


Räddningstjänsterna i Skåne och Brandskyddsföreningen rekommenderar gemensamt följande brandskydd i ett hem:

 • Fungerande brandvarnare på samtliga våningsplan samt en brandvarnare i varje rum där personer sover. Helst ska brandvarnare vara elnätanslutna och seriekopplade.
 • En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC och den ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC – ackrediterat certifieringsorgan.
 • En spisvakt med timerfunktion kan stoppa en brand på spisen. En signal från en rörelse-sensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket leder till att strömmen till spisen bryts.
 • Med en brandfilt som är 120x180 cm kan du själv släcka mindre bränder.
 • Lär dig förebygga brand och vad du kan göra om det börjar brinna i din bostad. Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen både utbildar och informerar.


Fakta bostadsbränder​

Hur mycket och när brinner det?

De flesta bostadsbränder stoppas snabbt. Människor klarar ofta att släcka själva och sätta sig i säkerhet, men 6 000 gånger per år måste räddningstjänsterna rycka ut till bränder i bostäder.

De flesta bränder i bostäder inträffar fredag, lördag och söndag på eftermiddag/kväll, klockan 15–23.

Brandvarnare

Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare så man får en tidig varning för att kunna agera. Testa brandvarnaren genom att trycka på knappen. Det är vanligast att branden börjar i köket. Brandvarnaren ska inte sitta i köket, men gärna i närheten av det. Det ska finnas minst en brandvarnare i bostaden. Hus med flera våningsplan ska ha minst en per våningsplan.

Varför börjar det brinna?

Den vanligaste anledningen till brand i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden (kamin, öppen spis, värmepanna etc) fattar eld. Ofta saknas kunskap om rätt installation, rätt skötsel eller hur man eldar rätt. I lägenheter är den vanligaste orsaken till brand att en kastrull glöms på spisen eller att en platta står påslagen och något brännbart på eller intill spisen fattar eld.

Under ett år startar levande ljus, i genomsnitt, 200 bränder. 100 av dessa inträffar i december och januari.

Brand med dödlig utgång ovanligt

De flesta bostadsbränder stoppas i tid men trots att det oftast går bra dör cirka 100 människor varje år. Rökare lever farligare än icke-rökare. Vad som oftast händer vid en dödsbrand är att man somnar ifrån en tänd cigarett och tappar den i sängen, soffan eller fåtöljen.

I Skåne minskar antalet insatser som räddningstjänsten rycker ut på

2011 och 2012 minskade antalet brand i bostad som räddningstjänsterna i Skåne fick rycka ut på.Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun