Svalövs kommun

Femteklassare fick lära sig om brandskydd

Hur hanterar man en handbrandsläckare? Och hur släcker man brinnande kläder som sitter på en människa? Det fick femmorna på Svalövs Montessoriskola lära sig vid ett besök hos räddningstjänsten på fredagen.

Ett och ett fick barnen lära sig att släcka en brand i kläder.

Ett och ett fick barnen lära sig att släcka en brand i kläder. Deltidsbrandman Patrik Persson visade.

En docka, stor som en normallång vuxen, klädd i rejäla byxor och neonfärgad jacka, ligger på asfalten utanför räddningstjänstens lokaler på Onsjögatan i Svalöv.

Patrik Persson, en av deltidsbrandmännen i Röstånga, tänder eld på dockan. Det slår genast upp lågor.

En av femteklassarna vid Svalövs Montessoriskola står beredd med en brandfilt och följer Patrik Perssons instruktioner om hur filten på bästa sätt ska läggas över dockan för att elden ska slockna.

- Så där ja, stoppa in den lite vid sidorna, vid huvudet också. Bra!

Patrik Persson berömmer eleven. Sedan görs alltihopa om, med nästa barn. Alla som är där får prova hur det känns att släcka.

På en annan del av gårdsplanen står fler elever, som lär sig av Mattias Nilsson, även han deltidsbrandman i Röstånga, hur man använder en handbrandsläckare.

Att lära sig om hur man gör ifall en brand skulle uppstå, men också hur man gör för att undvika det, är ett av de mål som räddningstjänsten har.

- Det är en del i vårt uppdrag, ett av våra mål att öka trygghets- och säkerhetsmedvetandet hos barn och ungdomar i kommunen, berättar Eva Lövbom, chef för räddningstjänsten i Svalöv och Landskrona.

Man började redan för flera år sedan med att låta andra- och femteklassare besöka brandstationen en gång under läsåret. Inför besöken får klasserna sänt till sig ett särskilt utbildningsmaterial, som sedan repeteras när de kommer till brandstationen.

I fjol var första gången som även åttondeklassarna involverades i satsningen. Varje årskurs har ett särskilt utbildningsmaterial, anpassat efter respektive målgrupp.

- Det handlar också om att man skapar relationer mellan de unga och räddningstjänsten, vilket i sig blir förebyggande, säger Lövbom.

Eleverna fick lära sig använda en handbrandsläckare.

Eleverna fick lära sig använda en handbrandsläckare.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun