Svalövs kommun

Resväskan är packad - mot Sri Lanka!

En spännande resa i frivillighetens tjänst väntar för ett par kommunanställda i Svalöv. De tar gärna med sig småsaker att dela ut till barnen på plats. Kanske har du något att skänka?

Kerstin Mibesjö och Cecilia "Cilla" Jönsson.

Kerstin Mibesjö och Cecilia "Cilla" Jönsson.

Snart bär det av för Cilla Jönsson, skolkurator och Kerstin Mibesjö, skolsköterska. Båda två arbetar i Centrala Elevhälsan i årskurserna F-6, Svalövs kommun.

Turen går till Sri Lanka. Men, det är inte precis någon semester- och nöjesresa. De åker som volontärer för organisationen Indigo Travel, som drivs av svenskar som bor i Bangkok och arrangerar volontärprojekt i flera olika länder i Asien.

Den 6 juni sätter de sig på planet. Exakt vad som väntar dem, vet de inte riktigt.

- Vi har inte fått så många detaljer ännu, men vi vet att det finns tre olika barnhem, men vilket eller vilka av dem vi hamnar på, har vi inte fått reda på ännu, säger Kerstin.

De tre hemmen är till för olika grupper. Ett för barn i åldrarna 0-12 år, ett pojkhem och det tredje har barn och ungdomar som är psykiskt funktionshindrade.

- Det är inte heller säkert att vi hamnar på samma ställe, men det är helt okej med oss i så fall, säger Cilla.

Kerstin är specialiserad barnsjuksköterska och vill helst vara på hemmet med de riktigt små barnen. Cilla har utöver sin socionomutbildning även en utbildning som undersköterska/mentalvårdare och har femton års erfarenhet av arbete med psykiskt funktionshindrade.

- Men, det blir spännande var jag än får arbeta, säger Cilla.

Så varför gör man en volontärresa? För Cillas och Kerstins del handlar det om viljan att göra en insats, att få möjligheten att hjälpa till för att man kan. Samtidigt får de erfarenheter att bära med sig hela livet. Kanske blir det till och med så att de vill åka fler gånger.

Cilla var egentligen på väg att ge sig av redan i fjol. Men när hon berättade om sina planer för Kerstin, så väcktes intresset även hos henne och Cilla beslutade sig då för att helt enkelt vänta ett år. Valet av land har de kommit fram till gemensamt. Tankar fanns också på Kina och Vietnam, men till slut fastnade de för Sri Lanka.

En hel del förberedelser har fått göras. Visum har sökts och erhållits, de har fått ta fram utdrag ur Polisens belastningsregister och de har ordnat med flygbiljetter och liknande. Samt tagit de vaccinationer som är nödvändiga.

- Fast den sjukdom som är störst risk att man får är denguefeber och den kan man inte vaccinera sig mot. Den sprids av myggor, så det gäller att vi har bra myggmedel och nät med oss, säger Kerstin.

Kerstin och Cilla vill gärna ha tunga väskor med sig ner till Sri Lanka! Den som har småsaker som tunna pekböcker, pennor, suddgummin, enkla spel eller annat som inte är skrymmande eller tungt, får gärna skänka det inför resan.

- Det tar vi gärna emot, senast den 4 juni behöver vi i så fall ha det. Det går också bra att lämna det i kommunhusets reception, så hämtar vi det där. Och skulle det bli väldigt mycket så vi inte kan ta allt med oss denna gång, så är det inte omöjligt att vi åker iväg nästa år också, säger Cilla.

När de kommer hem igen den 24 juni har de hunnit med både två veckors volontärarbete och några dagars resande på egen hand. Kerstin är dessutom en flitig resedagbokskrivare och lovar att hon ska dela med sig av sina minnesanteckningar så småningom.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun