Svalövs kommun

Ny IFO-chef på plats i Svalöv

Han har en gedigen bakgrund inom det sociala arbetet och förordar lagarbete för en långsiktig hållbarhet i en organisation. Mikael Lindberg är ny verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Svalövs kommun.

Mikael Lindberg är ny IFO-chef i Svalövs kommun.

Mikael Lindberg är ny IFO-chef i Svalövs kommun.

Mikael Lindberg bor i Lund sedan drygt tio år, men har sina rötter betydligt längre norrut, i Umeå.

- Det är Umeå jag menar när jag säger hemma, säger han.

Som tonåring visste han inte riktigt vad han ville syssla med. Men så kom han till USA som utbytesstudent och började jobba som volontär med missbrukare på ett psykiatriskt sjukhus i Nebraska. Efter hemkomsten fick han arbete som behandlingsassistent på Ulleråker, ett dåtidens mentalsjukhus i Uppsala.

Vägen bar sen vidare till socialhögskolan i Umeå. En av praktikplatserna under utbildningstiden var ett Hasselakollektiv, där Mikael Lindberg bodde tillsammans med ungdomar som var placerade enligt LVU, lagen om vård av unga.

- Jag stormtrivdes! Man fick direktkontakt med ungdomarna och kände att jag hade något att ge dem.

Efter socialhögskolan hamnade han på Mallorca, som socialarbetare för Svenska kyrkan och Svenska konsulatet i två och ett halvt år. Arbetet innebar många besök på sjukhus och fängelse, han varvade sorgearbete med stöd åt missbrukare och vande sig vid att snabbt hitta lösningar.

Åter i Uppsala 1983 var det Hasselakollektiv som gällde i knappt tre år innan något drog i honom. Umeå.

Där pausades socialarbetet. Fast, trots att han gjorde bra resultat som säljare på en resebyrå, kände han att det inte var rätt för honom. Mer rätt var det han redan gjort i flera år. Jobb söktes – och ficks. Målgruppen var främst omhändertagna ungdomar, med missbruks- eller andra problem.

Mikael Lindberg och hans kollegor funderade mycket på vilka alternativ som kunde finnas till att placera ungdomarna. Kanske öppenvård? 1991 drog han och två andra igång en öppenvårdsverksamhet i Umeå, som fortfarande finns kvar.

Han trivdes bra med det han gjorde, men ville påverka och utveckla det sociala arbetet mer. 1996 blev han verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i ett distrikt i Umeå och ansvarig för all ungdomsverksamhet inom socialtjänsten. Några år senare engagerades han i en särskild statlig satsning för att mobilisera krafter mot narkotika, MOB, och alkohol, Alkoholkommittén.

Det var på en konferens i Kalmar i ämnet som han mötte Anette. Hon fick honom att flytta till Skåne 2004, där han headhuntades till Eslövs kommun.

- Där finns ett verksamhetsöverskridande synsätt som tilltalar. Och jag kan säga med stolthet att 2008 började jag känna mig överflödig som chef, det fungerade så bra.

Från Eslöv till Landskronas öppenvård. Nu Svalövs IFO-verksamhet.

- Viktigt för mig är samverkan, både på individ- och ledningsnivå. Att opretentiöst hitta lösningar för våra kommuninvånare.

Finns det något mer att berätta om Mikael Lindberg? Jo, att han avslöjar att elektroniska prylar inte är hans starka sida. Att om han skulle skaffa en tatuering, så skulle den vara ett björklöv eftersom han är Björklöven trogen sedan barnsben. Att han har alla David Bowies vinylskivor.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun