Svalövs kommun

Volontärresan blev ett minne för livet

I nästan tre veckor var de iväg, Cilla Jönsson och Kerstin Mibesjö. Till vardags arbetar de i Centrala Elevhälsan i Svalövs kommun - men i somras jobbade de en kort tid som volontärer i Sri Lanka.

Moder Teresa hade grundat hemmet.

Moder Teresa hade grundat hemmet.

Middagsförberedelser.

Middagsförberedelser.

Resan började med lite strapatser. Flygplanet fick inte landningstillstånd i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, vilket i sin tur ledde till att de missade anslutningsflyget. Efter en timmes cirkulerande i luften, fick planet äntligen gå ner.

Men, helt fel blev det trots allt inte. I väntan på nästa flyg till Colombo, Sri Lanka, fick de på flygbolagets bekostnad övernatta på Hilton. Transporten från flygplatsen och dit gick med limousine, även den betalad av flygbolaget.

Ett dygn senare landade de äntligen på sitt resmål.

Saker som skänkts från Sverige.

Saker som skänkts från Sverige.

- Då visade det sig att allt vårt bagage hade försvunnit! Kläderna var ju en sak, det kan man alltid köpa nya. Men, alla saker som vi fått med oss hemifrån och som skänkts till oss… Efter mycket om och men så fick vi ersättning. Och allting kom tillrätta ett par dagar senare, dessutom, berättar Cilla Jönsson.

På plats blev de välkomnade av organisationen the Green Lion. Tillsammans med en koordinator åkte de till ett barnhem för små barn uppe i bergen, där de också träffade en volontär.

Efter det gick färden vidare till ett hem för fysiskt och/eller psykiskt funktionshindrade vuxna och barn i Kandy.

- Alla var så väldigt glada där, både nunnorna som drev hemmet och de som bodde där. Där ville vi vara.

En dag var det fest.

En dag var det fest.

Utanför var det tuff trafik med högt tempo, mycket folk – och en mängd olika dofter. Men, skillnaden mot svensk vardag blev värdefull och gav ett annat perspektiv på vad som är nödvändigt i livet.

- Vi ser annars bara det vi har framför ögonen. Vad gör det egentligen om vi hoppar över duschen ett par dagar? Vi tar så mycket för givet.

Cilla tvekar inte inför svaret på frågan vad hon kände när de åkte därifrån:

- Det här ska jag göra igen!

Även Kerstin Mibesjö lade märke till all den glädje som fanns på hemmet.

Fler gåvor.

Fler gåvor.

- Glädjen, skratten och att de som jobbar där gör det de kan av tillgängliga resurser för att skapa ett drägligt liv för de som bor där, det kommer jag att minnas därifrån, säger hon.

Hennes första intryck var däremot att hemmet var undangömt, slitet – och inte särskilt handikappanpassat trots att det var just funktionshindrade som bodde där.

För henne har resan gett perspektiv på tillvaron.


- Boken ”I trygghetsnarkomanernas land” har höjts ännu en nivå! Jag menar inte att vi ska eftersträva det jag upplevde i Kandy, men kraven vi har i Sverige upplevs numera annorlunda.

Stängt på torsdagar.

Stängt på torsdagar.

Psykiatrikern David Eberhards bok som Kerstin refererar till handlar om hur, enligt bokförfattaren, vårt överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror gör oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna.

Både Cilla och Kerstin vill också passa på att säga ett stort tack till alla – ingen nämnd, ingen glömd - de som skänkt både saker och pengar, det kom till stor nytta i Sri Lanka. Grejorna gick till de stora barnen, ungdomarna och vuxna. Pengarna gick till spädbarnshemmet.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun