Svalövs kommun

Nya matsalen i Heleneborgshallen officiellt invigd!

Fredagen den 23 oktober var det officiell invigning av matsalen i kommunens nybyggda idrottshall.

För att matcha dagens Halloween-tema hade personalen monstersminkat sig. Fr v. i bild: Ann Böndergaard, Catrin Wilhelmsson, Viktoria Wingemo, Anna Wulff, Rebecka Olin och Elin Helgesson

För att matcha dagens Halloween-tema hade personalen monstersminkat sig. Från vänster i bild: Ann Böndergaard, Catrin Wilhelmsson, Viktoria Wingemo, Anna Wulff, Rebecka Olin och Elin Helgesson.

Halloween-pynt i matsalen.

Dagen till ära var matsalen extra pyntad med bland annat levande ljus, ballonger, extra fina dukar och girlanger samt stämningsfull musik i bakgrunden.

Det var eleverna från Heleneborgsskolan som invigningslunchade i sin splitter nya matsal. Även matsedeln och personal var ”utöver det vanlig” idag, eftersom man kört olika teman under veckan. Temat för dagen var ”Halloween” och därför hade personalen spexat till det genom att klä ut sig. Det specifikt extra på matsedeln var chokladmousse till dessert, vilket var väldigt uppskattat av eleverna.

Maria Randau, kökschef.

Maria Randau, kökschef.

Köket har egentligen varit i gång med att leverera mat sedan andra veckan i augusti. Tidigare fanns köket i Månsabosskolans lokaler och innan dess fanns man, temporärt över sommaren, i gymnasiets lokaler. Men från och med vecka 32 så lagas det mat i de nya lokalerna i Heleneborgshallen. Köket levererade också maten till den officiella invigningen av hela idrottshallen, vilket kökschef Maria Randau tyckte var fantastisk roligt att får vara med om och dessutom visa att de minsann också kan producera eleganta och fina produkter.

Maria är väldigt nöjd med de nya lokalerna. Hon beskriver dem, i jämförelse med de gamla, som ljusa och fräscha, med stora ytor och gångavstånd.

 - Det känns jättebra att ha flyttat in i helt nya och fräscha lokaler. Givetvis finns det alltid en del ”barnsjukdomar” i ett nytt kök som man ska upptäcka och efterhand komma tillrätta med. Till exempel upptäckte vi att arbetsbänkarna inte var rätt placerade utifrån där de gör bäst nytta. Men lyckligtvis är bänkarna i det nya köket mobila så det var ganska lätt åtgärdat, säger Maria Randau.

Vidare berättar Maria att något som de tycker är väldigt positivt är de stora ytorna och rummen. Speciellt nöjd är man med rummet som är dedikerat för specialkost och att man fått ett ordentligt omklädnings- och personalrum. Nu är det så att var sak har sitt rum. Innan var det mer så att allt delades på den yta som fanns. Nu finns det till exempel ett rum till papper, plast och engångsartiklar; ett rum till tvätt och kemikalier; två diskrum och ett rum för tork; ett emballagerum; ett miljörum och dessutom ett personalrum som de inte hade tidigare. Tidigare satt personalen i matsalen.

(Klicka på bilderna för större upplösning)

Specialkostrum

Personalrum

Personalrum

Köket tillagar lunch till 850-900 elever och de levereras dagligen mat till Heleneborgsskolan, Linåkerskolan, Norrgårdens- och Solstrålens förskola. Antalet portioner kan dock variera. Är det en dag då det serveras en populär rätt så kan köket laga upp emot 1500 portioner och är rätten inte så ”poppis” så kan det hamna på cirka 600 portioner.

- Vi för statistik på allt som eleverna äter. Till dagis levererar vi alltid samma mängd. Men till skolorna kan det variera beroende på hur populär rätten är. En populär rätt medför att eleverna tar mer än en gång. Men tack vare vår statistik så har vi koll på hur mycket vi ska tillaga, säger Maria.

Personalen består av sex personer plus Maria. Personalen är schemalagd på kökets olika ansvarsområden såsom frukosten, salladen, lunchen, specialkosten samt packen och här roterar personalen på de olika områdena, utom när det gäller specialkosten. Specialkosten delas mellan två medarbetare som innehar specifik specialkompetens. 

Maria beskriver flytten som ganska intensiv och tuff men att alla har kämpat på.

- Jag är väldigt stolt över tjejerna. Det har varit tufft men de är fantastiskt duktiga och alla har kämpat på för att flytten skulle gå så smidigt som möjligt. Därför er det väldigt uppiggande och roligt med en dag som denna. Inte bara för eleverna utan även för oss i personalen, säger Maria Randau.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun