Svalövs kommun

Linåkerskolan öppnar dörrar för Europa!

Det är fredag eftermiddag den 22 april. Elever från sex europeiska högstadieskolor sitter samlade i Linåkerskolans aula för att avsluta samt ta farväl av varandra efter en veckas intensivt elevutbyte.

Skriv alternativtext här...

Utbytet är ett EU-finansierat projekt där Linåkerskolan tillsammans med skolor från Tyskland, Polen, Frankrike och Portugal har beviljats medels för att på två år genomföra totalt fem skolutbyten med varandra.

Första utbytet skedde i Tyskland hösten 2015 men nu var det Svalöv och Linåkerskolans tur att bjuda in våra europeiska vänner. Totalt var det 30 elever och 12 lärare som deltog från de olika länderna och syftet var att bryta fördomar och förbättra samarbetet mellan skolor och företag.

- I detta projektet har vi beskrivit att vi vill utbyta erfarenheter för hur elever bland annat ska kunna söka arbete och studerar vidare i andra länder, men också bryta barriärer genom att skapa förståelse för andra kulturer och språk. Vi vill helt enkelt öppna dörrarna för varandra i Europa, säger Heléne Rosengren, rektor på Linåkerskolan.

Det har varit en intensiv vecka fylld med många aktiviteter. Eleverna har bland annat fått göra företagsbesök, utföra olika samarbetsövningar samt sammanställa och visa upp ländernas olika sociala koder. Man gjorde också en utflykt till Malmö och tekniska museet. De har även spelat in en låt som så småningom ska resultera i en musikvideo. Eleverna fick dessutom bevittna Svalöfs gymnasiums årliga kosläpp, vilket var mycket uppskattat.

Lorie Heymes, elev från skolan Institution Saint-Chretienne, var mycket nöjd med sin vistelse i Svalöv.

- Jag har verkligen trivts och gillat allt under veckan. Något som dock överraskad mig, men som jag tyckte var väldigt kul att få se var kosläppet. Detta är något som vi inte har i Frankrike, säger Lorie Heymes, elev från skolan Institution Saint-Chretienne.

Det är Linåkerskolan som har samordningsansvar för hela utbytesprojektet och planeringen inför nästa utbyte är redan i full gång.

- Ja, just nu sitter huvudpersonerna Adam Williams, Ola Fransson och Lillemor Gisselbrecht och skissar på nästa skolutbyte och till hösten bär det av till Polen. Vi ser verkligen fram emot kommande utbyte och det ska bli fantastisk roligt att åter få träffa och ytterligare stärka banden med våra europeiska vänner, säger Heléne Rosengren.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun