Svalövs kommun

På fotbollscup i Markaryd!

Första veckan i maj åkte tio ensamkommande flykting-killar till Markaryd för att delta i fotbollscup. Det blev totalt fyra matcher, varav två vinster.

Foto på:  Mortaza Ahmdei, Joachim Håkansson och Sayed Komali Sadat.

Fr. v. i bild: Mortaza Ahmdei, Joachim Håkansson och Sayed Komali Sadat (klicka på bilden för större upplösning).

Det var Mortaza Ahmedi som drog igång projektet med hjälp av Joachim Håkansson, som är arbetshandledare på kommunens HVB-boende Tribus. Genom att engagera andra ensamkommande flyktinggrabbar från kommunens HVB-boenden och utslussningsverksamhet fick Mortaza och Joachim ihop ett lag bestående av jämnåriga killar med afganskt ursprung. Med sig till Markaryd och fotbollscupen hade de också ett femtontal vänner som hejade och stöttade laget.

Lagbild på grabbarna.

Joachim Håkansson berättar att när Mortaza kom med förslaget om att delta i cupen så var de på direkt. Dock hade de inga kläder eller utrustning till grabbarna.

- Här vill vi ge en eloge till kommunens verksamhet som ställde upp och sponsrade med både kläder och anmälningsavgift. Det fina var också att anmälningsavgiften gick till förmån för barncancerfonden, säger Joachim Håkansson.

Det var Markaryds folkhögskola som arrangerade cupen och totalt deltog 25 lag med en rad olika nationaliteter. Namnet på laget som grabbarna tävlade med var Svalöv och de spelade totalt fyra gruppspelsmatcher, varar två slutade med vinst. De gick först inte vidare till slutspel efter gruppspelet, men på väg hem i bilen fick de annat besked.

- Ja, på väg hem i bilen blev vi uppringda och blev erbjudna en plats i slutspelet. Detta eftersom ett annat lag hade blivit diskvalificerat. Tyvärr var vi halvvägs hemma så vi kunde inte vända tillbaka, vilket var lite synd, berättar Joachim Håkansson.

Mortaza Ahmedi och Sayed Komali Sadat är båda från Afghanistan och de kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för cirka sju månader sedan. Till vardags bor de på ett av kommunens HVB-hem och båda killarna pluggar på Svalöfs gymnasium. På schemat står det svenska, engelska, matematik, modersmål och idrott.

Sayed och Mortaza berättar att de trivs bra på skolan och boendet. På kvällarna gillar de att laga mat tillsammans med sina vänner och på helgerna händer det ibland att de åker till Malmö och Helsingborg. Men den stora passionen på fritiden är annars fotboll.

Tillsammans med andra killar från HVB-boendena brukar de spelar fotboll i Tryckhallen eller på konstgräsplanen i Svalöv. De har precis också bildat ett lag som de nästa år tänker delta i officiellt ligaspel med. De är totalt 20 killar som tre gånger i veckan träffas för att låta sin passion för fotbollen förgylla tillvaron.

Avslutningsvis berättar Joachim Håkanssonatt grabbarna och personalen inom HBV-verksamheten har planer på att i sommar själv arrangera en fotbollscup och då tänker man bjuda in ungdomar från HVB-hem i andra kommuner.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun