Svalövs kommun

Utbildning med internationell praktik!

På Svalöfs gymnasiums utbildning för tävlingstekniker gör tre grabbar just nu sin praktik på ett formel 4-stall i Tyskland.

Foto på elverna på Tävlingsteknikerutbildningen som just nu genomför praktik i Tyskland.

Fr. v. i bild: Silja Feiks, 17 år från Ängelholm, Douglas Svensson, 18 år från Osby och Andreas Seger, 18 år från Svedala är förväntansfulla inför sin stundande praktik på formel 4-touren i Tyskland.

Tävlingsteknikerutbildningen är en treårig utbildning som ger grundläggande kunskaper för att kunna arbeta inom motorsporten. Utbildningen har sina lokaler på motorbanan Ring Knutstorp och under elevernas tre år på skolan så ingår totalt 15 veckors praktik.

Lars Olsson, lärare i motorsport, berättar att Per Boström, som också arbetar på utbildningen, är en bidragande faktor till att man lyckats ordna med internationell praktik för eleverna.

- Per Boström har ett oerhört stort kontaktnät som vi har väldigt stor nytta av när det gäller att fixa praktikplatser. Med cirka 25-30 års internationell erfarenhet inom motorsporten, bland annat som chefsmekaniker inom några stora STCC-team, så möjliggör Per den internationella praktiken för våra elever, säger Lars Olsson.

Att kunna erbjuda våra elever denna typ av praktik är guld värt, menar Lars Olsson. Den är uppskattad av eleverna som åker iväg och teamen som de arbetar för är också mycket nöjda.

- Våra elever är väldigt duktiga och de får också mycket beröm från sina praktikteam. De har en ambition, framåtanda och ett driv att verkligen vilja det här och då blir vi också trygga med att skicka iväg eleverna på utlandspraktik, säger Lars Olsson.

För grabbarna bär det alltså av till Tyskland och formel 4-touren för praktik i fyra veckor. Teamet som de arbetar för står för alla kostnaderna och de har redan varit i väg vid två tillfällen. Teamet som grabbarna arbetar för heter US Racing och ledarna för teamet är Gerhard Unger och Ralph Schumacher, lillebror till formel 1-legenden Michael Schumacher.

Vad är era uppgifter i teamet?
- Det mesta gör vi, men innan tävlingsdagen är det främst setup på bilen och laga trasiga delar. Sedan när det är racing så är uppgiften i huvudsak att vara beredd på att tanka, byta däck och delar när bilen väl kommer in i depån under loppet, säger Silja Feiks.

Ett race varar i 30 minuter och man kör tre tävlingsrace under en helg. Till detta tillkommer också träning och kval innan själva huvudracet. Totalt deltar cirka 15 team med totalt 44 bilar och till varje tävlingshelg kvalar 35 bilar in i själva huvudtävlingen.

Vad betyder möjligheten med internationell praktik?
- Det är en väldigt bra chans att få komma ut så pass tidigt till ett så stort team. Att få bra kontakter och erfarenheter betyder jätte mycket, säger Douglas svensson.

Varför valde du utbildningen?
- Ja har alltid varit intresserad av bilar och motorsport och när jag fick reda på denna utbildning så såg jag chansen att kunna försörja mig på det jag älskar och hittills har det gått jäkligt bra, säger Andreas Seger.

Grabbarna är överens om att racingmekaniker eller ingenjör är något som de har sikte på och drömmen skulle vara att få arbeta på någon av bilarna på DTM-touren eller inom Formel 1-cikusen. Men det närliggande målet är att kunna försörja sig på sin passion för motorsporten.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun