Svalövs kommun

Måltidservice kompetenshöjer personalen

Det var i mitten på juni, precis lagom till semestern, som medarbetare inom Måltidsservice firades lite extra då de klarat sin validering till storkökskock. Nu har de, förutom många års arbetserfarenhet, även formell dokumentation på sin yrkeskompetens.

Foto på måltidspersonalen som validerat sina yrkeskunskaper.

Fr.v i bild: Yvette Nielsen, Ulrika Csurolayi, Helena Svensson, Marie-Louise Åkesson och Lena Pettersson.

Efter en inventering över hur kompetens såg ut inom kommunens måltidsservice kunde kostchef Ida Thrane konstatera att merparten av personalen har en utbildning som motsvarar en storköks- eller kockutbildning.

Men inventeringen visade också att det fanns några medarbetare som har många års arbetserfarenhet men saknar en dokumenterad utbildning inom yrket.

- Detta betyder inte att de saknat kunskap och kompetens, men för att kompetenshöja inom verksamheten så ville vi erbjuda de medarbetare som saknade en formell utbildning en validering av sina kunskaper genom att få den dokumenterad, säger Ida Thrane.

Valideringen utgår ifrån skolverkets kursplan och utbildningsanordnare var Lernia. Måltidsservice och Lernia skräddarsydde utbildningen efter medarbetarnas olika behov, vilket totalt omfattar 500 gymnasiepoäng.

Kurser som ingick i valideringen var bland annat näringskunskap, livsmedelskunskap och livsmedelshygien samt två kurser i Matlagning.

Nu när tjejerna är validerade så innebär detta också att deras anställningsavtal skrivs om. Från att tidigare ha varit ekonomibiträden är de nu formellt storkökskockar.

- Att vi kvalitetssäkrar med att ha kompetent personal med rätt utbildning är väldigt bra för vår verksamhet. Sedan är det också viktigt för medarbetarna själva att de utvecklas och får ett kvitto på sina kunskaper, säger Ida Thrane.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun