Svalövs kommun

Ta en tur till skulptur-kultur!

Svetslopporna far, träflisorna yr, svetten lackar. Vackra skulpturer tar just nu form nere vid Svalöfs gymnasium. Svalövs första internationella skulptursymposium pågår för fullt.

Nigel Ross, en motorsåg, en trästock. En oslagbar kombination.

Nigel Ross, en motorsåg, en trästock. En oslagbar kombination.

Timsam Harding bor i vanliga fall i Spanien. Men just nu, under några dagar, befinner han sig i Svalöv, Sverige. Tillsammans med bland andra sin far, Robert Harding, ägnar Timsam Harding sig åt att tillverka en spännande skulptur som – när den är färdig så småningom – ska placeras ut någonstans i Svalövs kommun.

Svalövs kommuns kulturchef Elisabet Viktorsson är både glad och nöjd över att North/South: Svalöv International Sculpture Symposium #1 pågår i gymnasiets lokaler.

- Ja, det är en jättehärlig känsla att se dem vara igång! Vi har jobbat länge för detta och nu tar det äntligen form. Det är ett trevligt gäng, konstnärerna. Men, det mest spännande är förstås kvar, när vi ska se var skulpturerna ska stå, säger Viktorsson.

Placeringen för respektive konstverk avgörs först i höst. Men innan dess så njuter Elisabet Viktorsson av att få betrakta hur konstverken går från råmaterial till färdiga skulpturer.

Timsam Harding var i Sverige i fjol, även då tillsammans med sin far.

- Det är fint att vara tillbaka, Sverige är härligt, säger han.

Timsam Harding.

Timsam Harding.

Antonio Yesa.

Antonio Yesa.

Exakt vad han ska döpa sin skulptur till har han inte bestämt ännu. I en annan ände av området där konstnärerna håller till för att arbeta, står Nigel Ross från Skottland. Han arbetar i trä, som formas med hjälp av motorsåg.

- Jag har alltid varit en skogsman, har alltid arbetat med skog och trä och träd. Först med att avverka och plantera nytt, gallra. Och sedan tjugo år skulpterar jag. Jag är rätt hyfsad på att använda motorsåg, säger han och ler stort.

Hyfsad är nog att ta i i underkant. Samma gäller tysken Jo Harbort, som också arbetar i trä och gör det med den äran. Antonio Yesa, Spanien, föredrar metall, som förvandlas från rått material till annorlunda former som triggar fantasin hos betraktaren. Även Sakari Matinlauri från Finland väljer metall när han arbetar fram sina annorlunda skulpturer.

Att Robert Harding föredrar metall känner många Svalövsbor redan till. Ett antal av hans skulpturer finns att beskåda nere vid Svalövssjön i den skulpturpark som invigdes redan i fjol.

- Det är skoj att vara här igen, inte minst eftersom jag är här med så många kollegor och vänner, säger han.

Sakari Matinlauri och Robert Harding.

Sakari Matinlauri och Robert Harding.

Jo Harbort och Kerstin Lingebrant.

Jo Harbort och Kerstin Lingebrant.

Och så är han ju här med sonen, som sagt. Som verkligen kan sägas gå i pappas fotspår vad gäller yrkesval. Inte för att det var något som Robert Harding tog för självklart eller försökte pådyvla unge herr Harding.

- Nej, det var ett val han själv gjorde. Men det är roligt att vi har detta gemensamt, det gör att vi får många bra diskussioner.

Svalövs första internationella skulptursymposium är också något som kan ge upphov till intressanta diskussioner bland dem som tar sig en titt.

Att inte du också gör det? Det pågår fram till och med den 14 juli, dagen då det är stor final med spännande aktiviteter som workshops för barn och mingel med musik. Samma dag kan även de färdiga konstverken beskådas.

Välkommen!

Nigel Ross. Jo Harborts konstverk i förgrunden.

Nigel Ross. Jo Harborts konstverk i förgrunden.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun