Svalövs kommun

Eurorando-vandring på Söderåsen!

Klockan är strax innan nio på torsdagsmorgonen den 15 september när en buss med portugisiska vandrare rullar in på Skäralids parkeringsplats. Kommunens vandringsvärdar är redan på tårna för att välkomna och sätta ingång dagens vandring. Idag bär turen av från Skäralid, via Kopparhatten och till slutmålet Klåveröd.

Eurorando-vandrarna gör sig redo för dagens strapats.

Det portugisiska sällskapet består av 21 entusiastiska vandrare som alla tillhör samma vandringsklubb och detta är den tredje vandringen de genomför under veckan. Hittills har de avverkat vandringar vid Stenshuvud och senast i går på Kullaberg.

Dagens tur leds av kommunens ekolog Charlotte Lundberg, turismsamordnare Kristina Hansson, Malmö högskola-praktikanterna Elin Karlsson och Nicole Prieto samt vandringsvärden Rebecka Thise. Efter en kort introduktion från Nationalparkens personal och några ”att-tänka-på-regler” från Charlotte Lundberg så bär det av upp för den branta trappan mot Kopparhatten.

Charlotte Lundberg, mitt i bild, ger några slutliga råd och regler innan dagens strapats börjar.

foto på Kristina Hansson, kommunens turistsamordnare

Kristina Hansson, turistsamordnare

Kristina Hansson berättar att detta är den fjärde av totalt fem vandringar på Söderåsen som Svalövs kommun ansvarar för under veckan. Igår guidade de en stor grupp om 70 franska vandrare.

- Det har varit en händelserik vecka med många tvära kast. Men tack vare en fantastisk insats från alla inblandade, från vandringsvärdar till lunchleverantörer, har det gått mycket bra. Söderåsen har verkligen visat sig från sin allra bästa sida under veckan, säger Kristina.

Det är Svenska turistföreningen som är officiell värd för Eurorando 2016. Arrangemanget är ett europeiskt vandringsevenemang som arrangeras vart femte år och i år fick alltså Skåne den stora äran att välkomna vandrare från hela Europa. Totalt deltar cirka 3000 vandrare i arrangemanget.

Foto på vandrare som tar sig upp för trapporna vid Kopparhatten.

Efter 9 kilometer och drygt 3,5 timmars vandring når sällskapet slutmålet Klåveröd och där väntar en efterlängtad lunch för hela gruppen. Charlotte Lundberg är mycket nöjd med veckans vandringar och belyser hur viktigt det är att få visa upp den fina naturen på Söderåsen.

- Ja, jag är mycket nöjd med veckans vandringar. Söderåsens horst är en fantastisk naturklenod med nationalpark, naturreservat och friluftsområden. Tystnaden, skönheten och alla möten med djur och växter gör en avslappnad och närvarande i nuet. Detta är något som alla borde ta chansen att få uppleva. Så jag välkomnar er allt ut i vår fina natur, säger Charlotte.

Några bilder från vandringen

(Klicka på dem för större upplösning)

Foto på vandringssällskapet.
Foto på vandringssällskapet.
Vandringssällskapet blickar ut över Kopparhatten.
Vy över Kopparhatten.
Foto på vandringssällskapet.
foto på vandringssällskapet.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun