Svalövs kommun

Avancemang i företagsrankning

I Svenskt Näringslivs senaste rankning gällande företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner så avancerar Svalövs kommun 37 placeringar.

Illustartion där Svenskt Näringsliv gratullerar Svalövs kommun till den bästa placeringen på 10 år.

Varje år sedan 2001 presenterar Svenskt Näringsliv en rankning av företagsklimatetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Sveriges alla kommuner. Syftet med jämförelsen är att visa var i vårt avlånga land det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

I årets undersökning tog alltså Svalöv ett skutt på hela 37 platser, från plats 227 i fjol till årets 190:e plats. Katarina Borgstrand, kommunens näringslivs- och turismchef, är nöjd med den positiva utvecklingen.

– Det är glädjande att vi klättrat i årets ranking men vi är också medvetna om att vi är i början på ett nytt arbetssätt för att förbättra kommunens företagsklimat. Vi har precis tagit fram ett förslag på en ny näringslivsstrategi i dialog med kommunens företag. Tillsammans har vi identifierat en rad förbättringsområden såsom förbättrad dialog mellan kommun och företag, snabb och rättssäker myndighetshantering för företagen, säger Katarina.

Rankingen innehåller totalt 18 variabler som viktas olika tungt och i år baseras den på enkätsvar från 31 838 företag. Undersökningen baseras till två tredjedelar på vad våra företagare svarat i enkäten och en tredjedel på statistik från Statistiska centralbyrån och kreditupplysningsföretaget UC. De variabler som bland annat ökat mest i Svalöv är ”skolans attityd till företagande”, ”Tjänstemäns attityd till företagande” och ”Kommunens service till företag”.

Den fråga där Svalövs kommun rankas högst är ”Nyföretagsamhet”. Här placerar vi oss på plats 26 av totalt 290 kommuner och det som mäts här är hur många individer per 1000 invånare som det senaste året startat ett företag.

– Att det startas många företag i kommunen bådar gott inför framtiden. Funderar man på att starta företag så finns det till exempel hjälp att får via kommunens samarbete med Nyföretagarcentrum, säger kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S).

Är du intresserad av att starta eget företag så missa inte chansen att få nyttig information från Nyföretagarcentrumöppnas i nytt fönster den 28 september klockan 18.00 i kommunhuset.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun