Svalövs kommun

Använd reflex!

Syns du inte finns du inte – använd reflex! Det är viktigt att du har reflexer på dig när du går eller cyklar i mörker. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i stan och på landsbygd. Reflexerna gör nytta året runt, inte bara på vintern.

Bild på en person som bär reflexväst i mörker.

Därför ska du bära reflex

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du har mörka kläder på dig upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du har reflex på dig ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre, än vid normalt väglag.

Så bär du reflex

När du rör dig i trafiken är det viktigt att synas från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra om en av reflexerna hänger i ett snöre, och att sätta några av dem runt armar och ben. Det finns så kallade ”slap wraps” att köpa för detta. Det är också bra om reflexerna sitter lågt. Då syns du bättre.

Reflexväst är bra men kan kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om hur viktigt det är att bära en reflex

Räddningstjänsten Skåne Norsvästs logotyp

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun