Svalövs kommun

Barnhälsovården flyttar till familjecentralen Guldkornet!

Den 7 september flyttar Barnhälsovården in i nya lokaler i det som blir Svalövs kommuns familjecentral. Flytten går från Vårdcentralens lokaler i Svalöv till helt nyrenoverade lokaler i före detta Månsaboskolan. Familjecentralens övriga verksamheter öppnar den 18 september.

Bild på personalen som arbetar på Barnshälsovåden, BVC.

Teamet som arbetar på barnhälsovården är (fr. v): Jan Dunfjäll, specialistläkare i allmänmedicin, Christina Sandell, barnsjuksköterska, Annie Nilsson, barnsjuksköterska, Josefin Lindahl Larsson, distriktsköterska och Annika Glansk, distriktssköterska.

Barnhälsovårdens uppgift är att följa barnets hälsa och utveckling, från födsel till dess att barnet fyllt 6 år. Gänget som arbetar på BVC är specialistutbildade sjuksköterskor och de samarbetar också med läkare från vårdcentralen.

– Vi följer ett basprogram, som innebär att vi erbjuder hembesök till nyblivna föräldrar, regelbundna hälsokontroller, vaccinationer, råd och stöd i föräldrarollen samt hjälp med att eventuellt komma i kontakt med specialister om det behövs, säger Annika Glansk, distriktssköterska.

Gänget är förväntansfulla över flytten till familjecentralen och ser framemot samarbetet med de andra verksamheterna, som är social rådgivning & stöd, öppen förskola och barnmorskemottagning.

– Närheten till de andra verksamheterna gör att vi kommer att kunna fånga upp barnen på ett bättre sätt. Det blir en bättre helhet då barnen har möjlighet att vara i lokalerna tack vare den öppna förskolan. Vi kan vara tillgängliga för barnen och föräldrarna på ett annat sätt, säger Annika.

En stor fördel med familjecentralen, som de också understryker, är att barnmorskemottagningen ligger vägg i vägg. Här får blivande föräldrar som besöker en barnmorska också möjlighet, innan barnet är fött, att komma i kontakt med Barnhälsovården, vilket kan vara betryggande och en stor fördel för de blivande föräldrarna.

Öppettiderna för verksamheten är 8.00–16.30, måndag till torsdag och mellan 8.00–14.00 på fredagar.

– Vi har ingen drop-in, utan man måste boka en tid hos oss. Men såklart, är vi i stunden inte upptagna så är vi till hjälp för de föräldrar och barn som finns i lokalen, säger Christina Sandell, barnsjuksköterska.

Hela teamet är överens om att det ska bli skönt att flytta från Vårdcentralen och till Familjecentralen. Det tycker också att det ska bli spännande och se hur konceptet tas emot av föräldrar och blivande föräldrar.

– Det känns skönt att få flytta in i familjecentralen. På en vårdcentrals verksamhet fokuseras det mer på sjukdom. På familjecentralen blir det, tillsammans med de andra verksamheterna, ett tydligare fokus på friska barn och utveckling. En fantastisk möjlighet, säger Annika Glansk.

Familjecentral Guldkornet - Fakta:

Här kommer att finnas tillgång till barnhälsovård, barnmorskemottagning, öppen förskola samt rådgivning och stöd från socialtjänsten. Det är kommunen som ansvarar för öppen förskola och socialrådgivning. De två andra delarna, barnhälsovården och barnmorskemottagningen, ansvarar Region Skåne för.

Familjecentralen ska heta Guldkornet. Detta beslutades i somras efter en namntävling. Guldkornet kommer att invigas i samband med Svalövsmässan den 30 september, men redan den 18/8 så öppnar verksamheten dörrarna för kommunens familjer.

Familjecentralen kommer att vara placerad i före detta Månsaboskolans lokaler, som ligger intill Linåkerskolan i Svalövs tätort.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun