Svalövs kommun

Barnmorskemottagningen är tillbaka i Svalövs kommun!

Nyfiket spanar barnmorskorna Maria Sagerström och Åsa Rennstam in genom fönstret på de nyrenoverade lokalerna som snart ska bli Familjecentralen Guldkornet. Den 18 september öppnar mottagningen och det är hela tio år sedan som verksamheten senast fanns i kommunen.

Foto på barnmorskorna som kommer att arbeta på familjecentralen.

Maria Sagerstöm och Åsa Rennstam spanar med stor spänning in på sina nya lokaler i familjecentralen. Foto: Svalövs kommun.

Barnmorskemottagningen drivs i Region Skånes regi och det är barnmorskorna Maria Sagerström, Åsa Rennstam och Lisa Oscarsson som ska bemanna verksamheten. Tillsammans med barnhälsovården, den öppna förskolan och socialrådgivning kommer det att utgöra kommunens nya familjecentral.

Både Maria och Åsa arbetar i nuläget på barnmorskemottagningen i Landskrona. Maria har tio års erfarenhet som barnmorska och har tidigare arbetat på BB-avdelningen i Lund och Helsingborg. Åsa har 17 års erfarenhet som barnmorska och hon har också tidigare arbetat på förlossningen i Malmö och på familje-BB i lund.

– Är man nygravid och tagit sitt test så ringer man oss för att boka en inskrivningstid hos en barnmorska. Därefter går man sedan till samma barnmorska, där vi följer upp graviditeten genom ett basprogram med kontroller, säger Maria Sagerström.

När graviditeten är klar och barnet är fött så lämnar man över familjen till Barnavårdscentralen som sedan följer barnet upp till sex års ålder. Cirka sex veckor efter förlossningen får man en tid till sin barnmorska för efterkontroll.

Verksamheten erbjuder också alla kvinnor, mellan 23-70 år, möjligheten att ta sitt cellprov på barnmorskemottagningen.

– Även om man får en kallelse till en annan mottagning kan man komma till oss då det tar lite tid att få igång kallelsesystemet, berättar Maria.

Verksamheten erbjuder också rådgivning när det gäller preventivmedel, utför graviditetstest och provtagning gällande sexuellt överförbara sjukdomar. Här är det bara att ringa barnmorskorna och boka tid.

Både Maria och Åsa ser fram emot att få arbeta tillsammans med de andra verksamheterna.

– Detta är det optimala sättet att arbeta på eftersom alla verksamheterna finns under samma tak. Det känns tryggt både för oss och för kommunens barnfamiljer. Det ska bli fantastiskt kul att få komma igång, säger Åsa Rennstam.

Och Maria instämmer också:

– Ja, det ska bli fantastiskt. Vi är alla överens om att en familjecentral är något som verkligen har saknats i Svalöv.

Barnmorskemottagningen kommer att vara öppet tre dagar i veckan. Måndagar och onsdagar hela dagen och på torsdagar är det förmiddag som gäller. Inledningsvis är det bokade tider som krävs men verksamheten tittar på om det längre fram skulle vara möjligt att även arbeta med drop-in-tider.

Familjecentral Guldkornet - Fakta:

Här kommer att finnas tillgång till barnhälsovård, barnmorskemottagning, öppen förskola samt rådgivning och stöd från socialtjänsten. Det är kommunen som ansvarar för öppen förskola och socialrådgivning. De två andra delarna, barnhälsovården och barnmorskemottagningen, ansvarar Region Skåne för.

Familjecentralen ska heta Guldkornet. Detta beslutades i somras efter en namntävling. Guldkornet kommer att invigas i samband med Svalövsmässan den 30 september, men redan den 18/8 så öppnar verksamheten dörrarna för kommunens familjer.

Familjecentralen kommer att vara placerad i före detta Månsaboskolans lokaler, som ligger intill Linåkerskolan i Svalövs tätort.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun