Den mycket smittsamma och dödliga grissjukdomen har under de senaste åren spridit sig i Europa och rör sig allt närmare Sverige. Sjukdomen är ett stort hot mot svenska grisar och vildsvin, men är inte farlig för människor.
Afrikansk svinpest är, som nämnts, inte farlig för människor. Däremot kan människor sprida smittan, via mat. Därför vädjar nu svenska myndigheter till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem.
Skulle den ta sig in i Sverige skulle det kunna innebära massdöd av vildsvin, samt risk för exportstopp vilket skulle ge konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet.
Sjukdomen sprids via mat, med människor
Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på virus. Exempel på sådana produkter är kallrökta korvar och torkad skinka.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida
Publicerad:
Sidansvarig: Daniel Henriksson