Svalövs kommun

Familjecentralen Guldkornet firar 1 år!

Det var förra året i september som familjecentralen Guldkornet öppnade sina dörrar för kommunens barnfamiljer och nu den 20 september uppmärksammar man 1-årsdagen med tårta tillsammans med sina besökare.

Foto på personalen som arbetar på Guldkornet.

Från vänster: Barnmorskorna Lisa Oscarsson och Åsa Rennstam, socionom Jenny Strömer, BVC-sköterskan Annie Nilsson, distriktssköterskorna Annika Glansk och Josefin Lindahl Larsson samt förskolläraren Ann-Sofie Roslund Petersson är redo att fira ett år tillsammans med sina besökare.

Familjecentralen finns i före detta Månsaboskolans lokaler, som ligger intill Linåkerskolan i Svalövs tätort, och det första som slår en när man kommer in i Guldkornets lokaler är hur nytt, fräscht och välplanerat allting är. Fast byggnaden är gammal så är lokalerna helt nyrenoverade i samband med starten för ett år sedan.

Interiörbild från öppna förskolans lokal på Guldkornet.
Foto på mamma Annicki och lilla Mathilda.

Just denna dag är det många som besöker den öppna förskolan och en av besökarna är Annicki Thörncrantz och lilla Mathilda. Till vardags arbetar Annicki i kommunhusets reception.

Kommer ni hit ofta till Guldkornet?
- Ja, vi började komma hit när Mathilda var två veckor gammal och då gick vi på bebisträffarna. Vi var här en gång i veckan fram till dess hon var sex månader men sedan jag började arbeta igen har vi bara varit här vid tre tillfällen.

Vad tycker du är bra med att besöka Guldkornet?
- När Mathilda var riktigt liten bebis så var det riktigt skönt att ha ett ställe att komma till där allt fanns på samma plats. Att få träffa andra mammor med lite äldre barn och då få se vad som man har framför sig var riktigt bra. Sedan får man också bra information. De bjöd till exempel in dietister och logopeder. Men nu är vi här mer för att Mathilda snart börjar förskolan och då är det bra om hon är lite förberedd på lite fler barn och andra miljöer.

Märks det att Mathilda trivs på öppna förskolan?
- Ja, absolut. Första stunden betraktar hon, men sedan beger hon sig iväg till de andra barnen. Allt är väldigt spännande. Det känns som hon känner igen sig när vi kommer hit och personalen känner definitivt igen oss. Jag har inte varit här sedan i mars men Ann-Sofie kom direkt ihåg oss och hälsade oss välkomna med våra namn. Den känslan när man kommer är verkligen fantastisk.

Allt samlat under ett tak
På familjecentralen finnas det tillgång till barnhälsovård, barnmorskemottagning, öppen förskola samt rådgivning och stöd från socialtjänsten. Det är kommunen som ansvarar för öppen förskola och socialrådgivning. De två andra delarna, barnhälsovård och barnmorskemottagningen, ansvarar Region Skåne för.

Foto på när förskolläraren samtalar med några besökare.

Förskolläraren Ann-Sofie samtalar med några besökare.

Ann-Sofie Roslund Petersson är förskollärare på den öppna förskolan samt samordnare för familjecentralen och hon är mycket nöjd med det första året.

- Det har varit väldigt positivt. Det är mycket folk som hittat hit och besökarna är glada för att verksamheten finns i kommun. Det är över förväntan, tycker jag, då denna form är ny i kommunen. Styrkan med Guldkornet är att alla verksamheterna är samlade under samma tak. Det är verkligen "win-win" för föräldrar och våra verksamheter.

Integrationsprojekt för nyanlända föräldrar
Ann-Sofie berättar också att man fått pengar från Länsstyrelsen som ska användas till ett integrationsprojekt.

- I år har Länsstyrelsen valt att fokusera på nyanlända föräldrar och fram för allt kvinnor. Exempelvis har man sett att kvinnorna inte kommer iväg på SFI i samma utsträckning som männen, eftersom de oftast är hemma med de små barnen.

Det man kommer att göra är att anställa en person som ska fungera som en brobyggare, informatör och språklärare och konceptet är att man sitter tillsammans i grupp om fyra till fem föräldrar med sina barn och diskuterar utifrån dagsaktuella händelser eller liknande.

- Det vi erbjuder är att vara en arena för våra nyanlända föräldrar att komma och praktisera vardagssvenska. Det ska inte jämställas med SFI, men det är ändå ett par steg i rätt riktning jämfört med att sitta hemma och inte möta det svenska språket över huvud taget, säger Ann-Sofie.

Planen är att projektet ska starta igång i början på oktober och sedan pågå under hösten samt hela 2019.

Vidare så berättar Ann-Sofie också att Guldkornets verksamheter har HBTQ-certifierat sig under våren. Tillsammans med andra verksamheter inom kommunen genomförde man RFSU:s HBTQ-utbildning.

Sju år sedan barnmorskorna fanns i Svalöv
Lisa Oscarsson är barnmorska och även hon är mycket nöjd med det första året. Det är hela sju år sedan barnmorskemottagningen fanns i kommunen.

- Ja, vi är väldigt glada att vara tillbaka och det har varit över förväntan. Vi visste inte hur det skulle bli men vi har haft helt fulla mottagningar. Man märker att det är efterfrågat då många gärna kommer in och berättar hur glada de är att vi är här, så att de inte behöver åka till Landskrona eller andra kommuner.

Barnmorskorna som arbetar på Guldkornet är Lisa Oscarsson och Åsa Rennstam och de är på plats två dagar i veckan. Till barnmorskemottagningen är det inte enbart gravida som kan komma utan de erbjuder också preventivmedelsrådgivning och cellprovtagning.

”På Guldkornet är det fokus på hälsovård och utveckling”
Annie Nilsson är BVC-sköterska. Hon bor i Svalövs och har arbetat som sköterska i tolv år, varav sex år just i Svalöv.

Foto på BV-sköterskan Annie Nilsson.

Annie Nilsson, BVC-sköterska.

Hur har första året varit för er?
- Det har gått fort och det har varit ett jätteroligt år. Vi såg ju verkligen fram emot att öppna förra hösten och det har bara varit positivt. Vi är nöjda med våra lokaler och samarbetet mellan våra verksamheter fungerar mycket bra.

Annie tycker att placeringen med de andra verksamheterna i Guldkornet är bättre nu än när man fanns i samma hus som Vårdcentralen.

- Tidigare låg BVC-mottagningen i samma lokaler som Vårdcentralen och dit kom folk som är sjuka för att träffa distriktssköterskor och läkare. På Guldkornet är det fokus på hälsovård och utveckling, vilket är positivt.

Vad tycker du är en fördel med ni är samlade under samma tak?
- Intrycket vi får från familjerna som besöker oss är att det känns bekvämt och bra för dem. Vi har en väldigt lugnt och välkomnande miljö för besökarna. Våra dörrar, om vi inte är upptagna förtillfället, är alltid öppna för besökarna så att de kan ”poppa-in” och säga hej och fråga om det är något.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun