Svalövs kommun

Första spadtaget - gånger två!

I dag genomfördes ”första spadtaget” två gånger om. Först i Kågeröd på Lunnaskolan för att uppmärksamma starten av tillbyggnaden av nya undervisningslokaler. Sedan bar det av till Billeberga och Billeshögsskolan för att markera starten för om- och tillbyggnaden där.

Foto från första spadtaget på Lunnaskolan och Billeshögsskolan.

På vänstra halvan av bilden är det Lunnaskolans rektor, Pia Alkefelt, och bildningsnämndens ordförande, Fredrik Jönsson (C), som förrättar spadtaget. På högra halvan är det Fredrik Jönsson och Billeshögskolans rektor, Anna Bengtsson, som tillsammans med klass 5-eleverna Nils Ölander och Rasmus Radhammar som fixar spadtagen.

Det var Fredrik Jönsson (C), bildningsnämndens ordförande, tillsammans med respektive skolas rektor som tog de första symboliska spadtagen.

- Vi ser en positiv utveckling av våra orter och det kräver att vi bygger ut våra skolor. Vi har precis byggt ut och invigt förskoleavdelningar i Tågarp och i Röstånga och nu har vi tagit de första spadtagen på Lunnaskolan och Billeshögskolan. Det händer mycket i vår kommun och det känns väldigt bra att barnomsorg och skola är i takt med de framtida utbyggnadsplanerna av våra orter. Så detta är vad vi behöver ytterligare för att kunna växa som kommun, säger Fredrik Jönsson.

På Lunnaskolan kommer det att byggas en tvåvåningsbyggnad på totalt 650 kvadratmeter fördelat på fyra klassrum, grupprum, fritidslokaler och arbetsrum för personalen. Byggnationen startar nu och enligt plan ska det bli invigning och inflyttning i de nya lokalerna till höstterminen 2019.

Pia Alkefelt är rektor på Lunnaskolan och hon är mycket glad att spaden är i marken.

- Det här känns superbra. När utbyggnaden är färdig så kommer den att fylla alla de behov vi har på Lunnaskolan för en bra bit framåt. I dagsläget saknar vi två klassrum och nu kommer vi att få det. Vi får även en musiksal, bildsal och fritids, säger en mycket nöjd Pia Alkefelt.

Dagens andra spadtag gick av stapeln på Billeshögsskolan i Billeberga. Här handlar det om till- och ombyggnation av befintliga lokaler. I anslutning till huvudbyggnaden kommer man att bygga två nya klassrum samt musik- och ateljérum. Matsalen på skolan kommer också att byggas till. Den kommer att näst intill fördubblas. Samtidigt kommer man också att bygga ett sadeltak på skolans idrottshall och i samband med det så installeras solceller. Skolans expedition kommer också att byggas till med en entré samt smärre förändringar i personaldelen.

- Att vi nu snart kan avveckla vår paviljong och bli en skola under samma tak känns fantastiskt. Vi ser också mycket fram emot specialklassrummen. Vi får till exempel en musiksal som kommer ha en mycket högre kvalitet än vi haft i de gamla lokalerna. Så nu blir det helt andra förutsättning för eleverna, vilket är mycket positivt, säger Anna Bengtsson.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun