Svalövs kommun

Hemlagad mat på nytt vis inom hemvården i Svalövs kommun

I veckan som gick skickades en informationsfolder ut till hemvårdens matgäster och brukare som ska delta i en pilotstudie gällande kylda måltider.

Bildkollage på matbilder.

Under maj månad kommer en pilotstudie att genomföras gällande matdistribution av kylda måltider, så kallad ”Cook and Chill”, till några av kommunens brukare av hemvård i Svalös tätort. Det är kommunens egen måltidsservice som står för tillagningen av måltiderna.

Maten är som tidigare lagad från grunden men skillnaden är nu att efter tillagning så kyls måltiden ner och förpackas kall i matlådor, som sedan levereras hem till brukaren ett par dagar i veckan. Detta gör att brukaren själv kan bestämma när måltiden ska värmas och ätas.

Större utbud och ökad valfrihet
Brukaren som deltar i pilotstudien kommer att erbjudas en matsedel med ett större utbud och en ökad valfrihet gällande val av maträtter. Matsedeln kommer att erbjuda klassisk husmanskost, kött- och fiskrätter, soppor och vegetariska alternativ, men även lite gott efter maten. Efter avslutad pilotstudie kommer en utvärdering att sammanställas där de medverkande får ge sitt betyg för tjänsten.

Pilotstudien återrapporteras i september
Pilotstudien genomförs som en del av den utredning som politiken i Svalövs kommun gett verksamheten. Uppdrag är att utreda möjligheter och konsekvenser av att införa en ny metod för matdistribution till brukare inom hemvården. Bakgrunden till utredningen är att matdistributionen inom hemvården har haft betydande utmaningar att leverera varm mat till hemvårdens brukare på ett rationellt och effektiv sätt under en längre tid. Utredningen samt resultatet av pilotstudien ska återrapporteras till kommunstyrelsen i september 2019.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun