Svalövs kommun

Ge inte inbrottstjuven chansen!

I samband med den mörka årstiden ökar också bostadsinbrotten. Därför vill Polisen och Svalövs kommun ge några konkreta brottsförebyggande tips för hur du håller inbrottstjuven utestängd från din bostad.

Bild på en inbrottstjuv.

Foto: Mostphotos.

I Svalövs kommun har vi inte många bostadsinbrott, men varje inbrott är ett för mycket. Ta därför för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och vi förvarar gärna handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Det är ett lätt byte för tjuven.

Var också försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

Här följer några goda råd för att minska risken för inbrott:

  • Lås och stäng ordentligt.Vädringshaspar skyddar inte mot tjuven, stäng alltså alla fönster även på ovanvåningen. Lås fast din stege, så den inte kan användas för att klättra upp på andra våningen.

  • Lämnar du bostaden för kortare ärenden så låt TV:n stå på och låt lampor vara tända. Om man till exempel har en grind och den är stängd när man är hemma så stäng även när man är borta.

  • Är du borta flera dagar så använd gärna timer med varierande tider till dina lampor, TV och liknande. Låna en bil och ställ på uppfarten om det brukar stå en bil där i vanliga fall. Be grannar skotta och gå i snön om det har snöat och se naturligtvis till att post och tidning inte ligger kvar i brevlådan. Be gärna också om hjälp att flytta och byta plats på exempelvis cyklar under frånvaron.

  • Larm är naturligtvis också bra och märkning med exempelvis modern DNA-teknik, även kallat ”smart water”, vilket man då också tydligt skall informera om via dekaler på utsidan av sin bostad. Ett bra tips är att montera sensorbelysning utomhus som täcker insynsskyddade platser så att tjuven inte kan arbeta i skydd av mörkret.

  • Annonsera inte din frånvaro och semester på sociala medier.
  • Prata med grannar och be dem hålla koll. Anteckna bilnummer på okända bilar som rör sig i området. Meddela gärna polisen via polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun