Svalövs kommun

Lyckat samarbete syr upp skyddsrockar

I somaliska föreningens lokaler smattrade symaskinerna intensivt under påskveckan. Detta för att uppdraget att sy upp 30 skyddsrockar till personalen inom kommunens äldreomsorg skulle bli klar till efter påskhelgen.

Foto på gänget som syr upp skyddskläder.

Från v. i bild: Mohammed Isa, Anna Molin, integrationshandläggare, Dhiin Mohamed, Khadiija Maye, Halima Shariff Aden, Aweys Adde samt Cesar Vargas, enhetschef IFO.

I nuläget är det ingen brist på skyddsmaterial men ledningen för vård- och omsorg kände att man ville ligga steget före och planera framåt. Då dök tanken upp om ett samarbete för att sy upp skyddsrockar av tyg för att komplettera verksamhetens nuvarande utrustning som är engångsrockar av plast.

Monica Ingves är verksamhetschef inom LSS i Svalövs kommun och hon har precis tagit emot leveransen av skyddsrockar.

- Det är ett mycket lyckat samarbete vi fått till genom kommunens verksamhet NyKraft och somaliska föreningen. På bara fem dagar har de levererat en fantastiskt bra och hållbar produkt som vi kommer att få stor nytta av, säger Monica Ingves.

Foto på när Monika Ingves tar emot leveransen av skyddsrockar.

Monica Ingves är väldigt nöjd med resultatet och hoppas på en fortsatt egenproduktion av skyddsrockar

Cesar Vargas, enhetschef IFO, och Anna Mohlin som arbetar med NyKraft inom arbetsmarknadsenheten har varit motorerna för att komma igång. Genom deras kontakter lyckades de via Hamila Shariff Aden och medlemmar från somaliska föreningen på väldigt kort tid komma igång med produktionen. Under påskveckan var de fyra från föreningen samt skräddaren Mohammed Isa som hjälptes åt att färdigställa leveransen.

- Det känns mycket bra att kunna hjälpa kommunen och samhället. Sedan är det också en bra träning som ger våra medlemmar i föreningen mer kunskap om hur man syr. Kunskaper som förhoppningsvis hjälper dem att få jobb och bli en del av samhället, säger Hamila Shariff Aden.

Prototypen som man utgått från är en skyddsrock som användes inom hemsjukvården på 80-talen. De nya uppsydda rockarna kommer i nuläget eventuellt att användas av personalen på kommunens särskilda boenden som kompletterande skyddsutrustning vid misstänkt eller konstaterad Covid-19.

- Personalen kommer inte att gå runt i rockarna utan den stannar i rummet hos den aktuella brukaren. Rutinen är så att den byts dagligen eller oftare vid behov, så att det hänger en ny och fräsch skyddsrock för personalen varje morgon. Rutiner för detta upprättar vi med hjälp av vår medicinskt ansvarige sjuksköterska, berättar Monica Ingves.

Efter det lyckade samarbetat så undersöker verksamheten om det går att hitta former för en fortsatt produktion av skyddsrockar.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun