Svalövs kommun

Svalövs kommun avancerar i företagsranking!

I Svenskt Näringslivs senaste ranking gällande företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner så avancerar Svalövs kommun i år hela 42 positioner. Sedan 2015 har kommunen klättrat från position 227 till årets plats 135.

Svalövs kommuns logotyp "boet".

- Det är fantastiskt glädjande att vi tar ett så pass stort kliv i rankingen. Vi tillhör just nu Skånes topp fem i kliv uppåt samtidigt som vi också noterar vår bästa placering någonsin. Ja, då blir man oerhört stolt över det arbete som görs. Det visar på att förvaltningen och näringslivsenheten gör rätt saker. Men man får inte heller glömma att rankingar är färskvara och noterat sedan tidigare är att rankingars svarsfrekvens och vår förändringsförmåga påverkar resultatet stort, säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Varje år sedan 2001 presenterar Svenskt Näringsliv en rankning av företagsklimatet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Sveriges alla kommuner. Syftet med jämförelsen är att visa var i vårt avlånga land det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I årets undersökning tog Svalövs kommun ett rejält kliv från plats 177 till plats 135, vilket också är bästa placeringen sedan rankningen startade.

Joakim Nilsson är näringslivsansvarig i Svalövs kommun och han är mycket nöjd med det positiva resultatet i undersökningen.

- Det är trevligt att vi klättrar på rankingen, men än viktigare är att företagarnas omdömen fortsätter förbättras när vi jämför oss med oss själva. Jag ser resultatet som en spegling av vårt gemensamma långsiktiga arbete med att förbättra förutsättningarna för våra företagare och hoppas att vi kan fortsätta resan framåt tillsammans och med gott förtroende för varandra, säger Joakim Nilsson.

I år var det totalt 32 897 företagare som fick tycka till om företagsklimatet i sin kommun. Enkäten som rankingen är baserad på består av totalt 18 faktorer som viktas olika tungt och en kommuns placering beror till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på av Svenskt Näringsliv utvald statistik som hämtas från UC och Statistiska centralbyrån.

De frågor där kommunen avancerat mest i årets undersökning är: ”Sammanfattande omdöme”, ”Service och bemötande” och ”Kommunpolitikernas attityd till företagande”.

- De senaste fem åren har vi arbetat systematiskt med frågor som rör företagsklimatet. Arbetet leds förvisso av näringslivsenheten men det praktiska arbetet sker i hela kommunen. Vi arbetar alla med service och bemötande och vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Men vi ska också sträva efter förbättring så att vi kan ge våra företagare och invånare ännu bättre förutsättningar att utveckla sina verksamheter och att kunna leva ett gott liv i vår kommun, säger Katarina Borgstrand, utvecklingschef.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun