Svalövs kommun

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Skåne

Svalövs kommun följer händelseutvecklingen gällande coronapandemin och vi följer myndigheternas råd och rekommendationer. I går beslutade Folkhälsomyndigheten tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare att kraftigt skärpa råden för invånare och besökare i Skåne. Alla behöver undvika butiker och kollektiv trafik och endast umgås med personer som man normalt träffar i vardagen.

Svalvös kommuns logotyp "Boet".

Skärpningen i Skåne görs för att stoppa den snabba smittspridningen där det genomsnittliga antalet positiva fall per dag mer än fördubblats på bara ett par veckor. Fler patienter vårdas på sjukhus och smitta har kommit in på fler särskilda boenden i skånska kommuner.

Skärpta råd i tre veckor
De skärpta råden för Skåne gäller från och med idag och tre veckor framåt. För boende och besökare i Skåne gäller att bidra till att alla kan hålla avstånd och minska trängsel.

  • Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika, till exempel resor till jobb, skola eller vårdbesök, kan alltid genomföras.

  • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

  • Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

  • Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

  • Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Publikagränsen på 50 personer kvarstår
Skåne står enat med i arbetet med att minska smittspridningen i samhället. I dag har Länsstyrelsen Skåne beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer och det gäller för alla allmänna sammankomster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Skåne. Beslutet är fattat på inrådan av Region Skånes smittskyddsläkare och syftar även det till att bromsa smittspridningen.

Läs mer på Region Skånes webbplats om de skärpta råden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs även:

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun