Energi & klimat

Via Söderåsens Miljöförbund erbjuder Svalövs kommun opartisk rådgivning som rör energi, klimat och transportfrågor. Rådgivningen är kostnadsfri.

Verksamheten vänder sig till allmänheten, företag och organisationer. Syftet är att minska energianvändningen och dess påverkan på klimatet.

Strategiskt energi- och klimatarbete

Energi- och klimatplan 2022-2030

Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det i varje kommun finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen.

Energi- och klimatplan 2022-2030 Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster. innehåller övergripande målsättningar och de sex fokusområdena produktion och distribution av energi, transporter, konsumtion, fastigheter och byggnation, och kolinlagring. På samtliga områden finns målsättningar för den geografiska kommunen och för kommunorganisationen. För varje fokusområde har ett antal exempel på åtgärder tagits fram som beskriver hur målsättningarna ska uppnås.

Fossilfritt Skåne 2020

Svalövs kommun är med i arbetet Fossilbränslefritt Skåne 2020 och arbetar aktivt för att fasa ut alla fossila bränslen till år 2020 i kommunens transporter, uppvärmning och elanvändning. Gå med du också!

Genom att ansluta dig till uppropet åtar du dig att vara aktiv för att du eller din organisation, eller indirekt det företag du eventuellt köper tjänsten av, ska eftersträva:

 • Ingen fossil energianvändning i byggnader. Det innebär att du/företaget/organisationen inte använder fossil energi för värme och kyla i byggnaderna du/företaget/organisationen äger eller hyr.
 • Inget fossilt bränsle i transporter. Det innebär att du/företaget/organisationen inte använder fossilt bränsle i egna transporter, resor eller köpta transporttjänster.
 • Ingen användning av fossil el. Det innebär att du/företaget/organisationen inte använder fossil el i den egna verksamheten och samt att du/företaget/organisationen köper miljömärkt el av någon sort.

Fossilbränslefria kommuner i Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klimatsamverkan i Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Energi och klimatrådgivning

Du vet väl om att du kan få gratis rådgivning i energifrågor? Vi hjälper dig att spara energi och göra din energianvändning mer miljöanpassad.

Kommunen erbjuder gratis och opartisk energirådgivning till privatpersoner, företag och organisationer. Här kan du bland annat få svar på frågor som rör din fastighet och dina energikostnader. Du kan också få svar på frågor som rör din energianvändning och vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Frågor du kan få hjälp med omfattar bland annat:

 • uppvärmning
 • ventilation
 • isolering, fönster
 • bygga nytt eller renovera
 • belysning
 • energipriser
 • aktuella bidrag
 • energispartips och energieffektivisering
 • företag och transporter

Kommunens energirådgivare är placerad på Söderåsens miljöförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Klippan. Du når energirådgivaren på telefon, 0435-78 24 70, eller via e-post. Du har också möjlighet att boka tid för personligt besök i Klippan eller på ditt kommunkontor. Vid behov finns även möjlighet till hembesök. 

Tjänsten som delas av Bjuvs, Klippans, Perstorps, Svalövs och Örkelljunga kommuner finansieras av Energimyndigheten och är därför helt kostnadsfri.

Bra miljötips - det här kan du göra!

Det finns massor av bra miljöval du kan göra i din vardag - både i hemmet, på resan, på jobbet och när du handlar. På Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. kan du ta del av en rad användbara och matnyttiga tips.

Låna en elmätare
Du vet väl att du även kan låna elmätare på kommunens bibliotek eller hos din energirådgivare för att kolla upp eventuella "eltjuvar" i ditt hem!

Kolla gärna in länkarna nedan för bra miljö- och energitips: