Svalövs kommun

Elavbrott

Foto på stearinljus.

De flesta elavbrott orsakas av extremt väder; till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan även orsakas av olyckor, tekniska fel och sabotage.

Långvariga strömavbrott kan få allvarliga konsekvenser eftersom samhället till stor del är beroende av el. Allt från vattenförsörjning till uttagsautomater kan påverkas.

Hur får jag information om vad som hänt?

Vid en storm ska du lyssna på Sveriges Radio P4. Om du inte har tillgång till elektricitet kan det vara bra att ha tillgång till en batteridriven radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio. Om du har internet, titta på www.svalov.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få veta mer. Du får även information från din elleverantör. 

Glöm inte att det alltid är bra att prata med din omgivning! Kanske kan ni hjälpa varandra? Ta kontakt med dina grannar.

Vad ska jag göra om det blir elavbrott?

  • Kontrollera säkring eller jordfelsbrytare i ditt proppskåp. Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då din elleverantör.
  • Lyssna på Sverige radio P4. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp
  • Håll värmen! Värmen kan försvinna i din bokommun om du använder elburen värme eller fjärrvärme. Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Stearinljus och värmeljus ger värme, men se upp med brandfaran och tänk på att kyla kan läcka in via ventilationen.
  • Vid längre elavbrott bör du tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare då vattnet kan sluta rinna i kranen.
  • Om det är vinter och kallt kan du tömma frysen och lägga känsliga matvaror utomhus, exempelvis på uteplatsen eller balkongen.

Så kan du förbereda dig för elavbrott

  • Det är bra att ha en batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier till hands. Du kan också använda bilradion.
  • Ha ficklampor och reservbatterier hemma och lättillgängliga.
  • Se till att ha alternativa värmekällor hemma, såsom värmeljus och filtar.
  • Förbered ett kit som kan vara bra att ha hemma. En checklista på detta går att skriva ut på hesafredrik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Ta reda på var närmaste brandstation finns. Elavbrott kan leda till teleavbrott och svårigheter att nå 112. På brandstationen kan du få hjälp att larma.


Vad gör Svalövs kommun?

Vi arbetar för att ha ett robust elsystem. Vid ett längre elavbrott prioriterar kommunen människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet. Ett elavbrott kan få flera olika konsekvenser. Om till exempel försörjningen av dricksvatten skulle slås ut kommer kommunen att agera som vid ett avbrott i dricksvattenförsörjningen Öppnas i nytt fönster..

Kommunen har ett pågående arbete med så kallade trygghetspunkter. Där kommer det att finnas reservkraft och tillgång till information. Om trygghetspunkterna behöver användas kommer det att kommuniceras var de finns och vad som finns att använda där.

Det finns dessutom reservkraft hos vissa verksamheter och byggnader som ska se till att de förses med el trots ett elavbrott. Det finns till exempel reservkraft inom sjukvården och äldreomsorgen.

Publicerad: 2017-05-03

Sidansvarig: Jonny Örn

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun