Svalövs kommun

Svalöv

Svalövssjön

Utsikt vid Svalövssjön.

Välkommen till Svalöv!

Centralorten Svalöv har ungefär 4800 invånare. Svalöv ligger centralt i Skåne med 18 km till Landskrona, 41 km till Helsingborg och 44 km till Malmö.

Svalöv är en lummig och leende småstadsidyll, där det är lätt att känna sig hemma. Boendet är varierat med en viss tyngdpunkt på villabebyggelse. Strax norr om orten vid Svalövssjön finns det ett trevligt villaområde.

Det finns en lång tradition kring växtförädling i Svalöv. Lantmännen SW Seed (tidigare Svalöf Weibull AB) är ett internationellt känt växtförädlingsföretag med huvudkontor i Svalöv. Det övriga näringslivet kring centralorten är ganska varierat, alltifrån mekaniska verkstäder, till detaljhandel och ett stort antal enmansföretag med kontor i hemmen.

I centrum finns vårdcentral, apotek, bank, post, huvudbibliotek samt Heleneborgshallen, en modern och flexibel idrottshall.

Skolor

I Svalöv finns Heleneborgsskolan, som är en F-6 skola. Vi har Linåkerskolan, som är en gemensam högstadieskola för kommunens alla elever. I Svalöv finns också Svalöfs gymnasium och Fridhems folkhögskola.

Kommunikationer

Det går utmärkt att med allmänna kommunikationer ta sig till och från Svalöv. Dagliga förbindelser med buss till Teckomatorp, Röstånga, Kågeröd, Tågarp, Billeberga och Landskrona, samt norrut till Helsingborg.

Linje 230 trafikerar sträckan Teckomatorp-Helsingborg via Svalöv, Kågeröd, Billesholm och Bjuv. I Teckomatorp finns direkt anslutning med pågatågen till Malmö/Helsingborg.

Historik

Betydelsen av namnet Svalöv är troligen "det av eller till Swale överlåtna eller efterlämnade godset". Swale var troligen en mäktig bondehövding som levde under den så kallade folkvandringstiden (omkr 500 år e.kr). Drygt 1100 år senare, 1658, blev Skåne och därmed Svalöv svenskt. Strax utanför Billeberga har det rests ett monument över det sista stora dansk-svenska slaget 1677, då danskarna misslyckades med att ta tillbaka Skåne.

Publicerad: 2018-02-16

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Relaterad information
Relaterade länkar
Kontakt

Kommunikationschef
Daniel Henriksson
0418-47 50 24
e-post

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun