Artikeln publicerades 14 juli 2022

Unga entreprenörer tar första stegen med UngDrive

Bild på de unga entrprenörerna från Svalövs kommun.Förstora bilden

Tretton unga entreprenörer från Svalöv tillsammans med Daniel Glantz, UngDrive, i bakgrunden med vit keps och Maggie Szalay, längst fram till höger, samt Johan Wikström, höger bak, från Svalövs kommun.

I slutet av juni samlades unga entreprenörer i Lund för en gemensam Kick-off-vecka. UngDrive är ett koncept där ungdomar under några sommarveckor får chansen att testa på att var företagare.

I IOGT-NTO:s lokaler i Lund hade ungdomar från fyra kommuner samlats för att starta igång företagsdrömmarna med en gemensam kick-off i regi av UngDrive. Totalt deltar ett 40-tal ungdomar i årets upplaga av UngDrive och under veckan får de lära sig vad det innebär att starta upp ett företag. Allt ifrån marknadsföring till hur budget, bokföring och fakturering ska hanteras.

I år deltar tretton ungdomar som är bosatta i Svalövs kommun. Det är rekord i antalet deltagare sedan kommunen började medverka i konceptet.

Med på plats från Svalövs kommuns utvecklingsavdelning var Maggie Szalay och Johan Wikström för att mingla och fånga upp ungdomarnas frågor till kommunen.

- Det är riktig kul att så många anmält sig från Svalöv i år. Det visar på ett bra driv från ungdomarna. Frågorna vi fick tar vi med oss och förhoppningen är att vi kan hjälpa till att kanalisera dem till rätt verksamheter inom kommunen, säger Maggie Szalay.

Daniel Glantz stöttar och peppar ungdomarna

Daniel Glantz, UngDrive.Förstora bilden

Daniel Glantz, 32 år, arbetar på UngDrive och i år är det han som coachar svalövsungdomarna. Daniel har sitt ursprung i Svalöv, där han växte upp. Många känner också igen honom som ”bulle med bulle”-Daniel (googla gärna).

Berätta, vem är Daniel Glantz?

- Jag har arbetet med evenemang i över 15 år och varit egen företagare sedan 2014. Jag arbetar med evenemangstjänster, projektledning och föreläsningar. Sedan fyra år tillbaka är jag också coach inom UngDrive. Jag har tagit semester för att få vara här. Det bästa är att få bidra med mina kunskaper till ungdomarna.

Vad är din roll inom UngDrive?

- Jag är coach och handledare för ungdomarna och just denna sommar har jag hand om de unga företagarna från Svalös kommun.

Vill du beskriva vad UngDrive är?

- Det är ett koncept där du får möjlighet att gå från idé till handling. Under en Kick-off-vecka får du all kunskap om vad entreprenörskap är och sedan sätter man det i praktik under några sommarveckor för att testa sin idé. Ett sätt att få prova på hur det är att starta och driva ett företag under en kortare period för att sedan avsluta med en gemensam utvärdering, säger Daniel.

Vad skulle du säga är det som ungdomarna får med sig med UngDrive?

- Jag skulle säga kunskapen, erfarenheten och gemenskapen. De tre sakerna. Det sker något med ungdomarna när man är i ett gemensamt sammanhang. Hur man peppar och motiverar varandra. De har väldigt olika idéer men de peppar och stöttar verkligen varandra. Så det symboliserar verkligen de här veckorna.

Och avslutningsvis får Daniel den klassiska sportfrågan.

Hur känns det?

- Det känns jättebra. Som coach lägger man hela sin själ i den här kick-off-veckan för att vara där och stötta och peppa. Efter den här veckan känner man sig lite trött och sliten för man har verkligen givit allt för att ungdomarna ska ta med sig så mycket som möjligt. Det ska bli jättekul att se hur de tar med sig kunskapen.

Lina driver hunddagis i Billeberga

Lina Tranqvist, Billeberga.Förstora bilden

Något som Lina saknar i Billeberga är en hundrastgård. Hon och många andra skulle uppskatta att det fanns en hundrastgård där ägare och hundar kunde umgås.

En av de unga företagarna är Lina Tranqvist, 15 år, från Billeberga. Linas UngDrive-företag heter Linas hunddagis. Hon gillar djur och har själv två hundar av rasen Vaktel.

- Jag såg ett behov i Billeberga att folk vill ha hjälp att ta hand om sina hundar under dagtid. Speciellt under pandemin skaffade många hundar och nu när de flesta återgår som vanligt till jobbet samt att de vill ut och resa när restriktionerna har släppt, säger Lina.

Varför valde du att hoppa på UngDrive-konceptet?

- Jag brinner för djur och jag ville testa på något nytt denna sommar. Jag kom i kontakt med konceptet tack vare att Staffan Taylor från UngDrive hade en digital presentation på vår skola och då blev jag intresserad och sökte.

Vad är din plan till hösten?

- Jag börjar på gymnasiet till hösten och då blir det en inriktning mot djur, antingen blir det hästhållning eller hund. Men går det bra med mitt sommarföretag så kan jag tänka mig att hålla på med det parallellt också.

Om du ser framåt tio år, vad gör du då?

- I början var jag inte inne på att ha eget företag men känner jag att jag kan hantera det och att det är något för mig så kan jag såklart tänka mig det i framtiden.

Om du ska nämna en grej som du tycker varit mest lärorik under kick-off-veckan, vad skulle det vara?

- Svårt att nämna en grej utan det är hela konceptet och att man får testa på det samt gemenskapen med de andra.

Hur känns det nu när ni snart är färdiga med kick-off-veckan?

- Jo, det känns bra. Jag längtar att få komma igång med mitt sommarföretag och få sprida tjänsten jag kan erbjuda alla som bor i Svalövs kommun.

Gustaf och Vilgot bygger webbsidor

Gustaf Fäldt, Trä, och Vilgot Magnusson, Rävetorfta.Förstora bilden

Gustaf och Vilgot går i samma klass på Thorens innovation School i Helsingborg, med inriktning information- och medieteknik.

Gustav Fäldt, från Trä, och Vilgot Magnusson, från Rävetofta, är båda 18 år och ska i sommar driva företaget Site By Site

Deras företag designar och skapar hemsidor från grunden utifrån kundernas önskemål. De tänker främst rikta sig till nystartade och mindre företag med sin tjänst.

Hur känns det nu när ni snart är färdiga med kick-off-veckan?

- Det känns som om jag lärt mig mer än jag förväntade mig. Det har varit marknadsföring, försäljning och idag blir det ekonomi. Jag ser framemot att få lära mig bokföring. Försäljning tycker jag varit roligast, vilket jag inte visste innan jag började, säger Vilgot,

- Ja, det känns väldigt bra. Jag känner mig verkligen taggad, fyller Gustaf på med.

Varför valde ni UngDrive?

- Det kändes verkligen som ett bra tillfälle då jag vill jobba med detta i framtiden. Att få lära mig om hur ett företag fungerar. Att få komma in i hur det är att sälja sin produkt och olika strategier är verkligen bra, säger Gustaf.

Och Vilgot instämmer med Gustaf:

- Ja, det är bra att lära sig alla delarna för att driva ett företag.

Vad har ni för planer till hösten?

- Vi börjar sista året på vår utbildning och då tänker jag välja kurserna gränssnittsdesign och kanske grafisk kommunikation för att komplettera det jag redan lärt mig inom webbdesign, vilket ska bli väldigt kul, säger Vilgot.

- Jag tycker om programmering väldigt mycket så det kommer jag att välja och företaget, tänker jag, kan man hålla på med parallellt också, säger Gustaf.

Om ni ser tio år framåt, vad gör ni då?

- Jag känner att jag vill jobba med webbprogrammering men jag får se efter jag är färdig med gymnasiet vad jag vill göra, berättar Gustaf.

- Jag tänker också samma sak. Det är kul med webbutveckling så i någon utsträckning kommer jag nog att jobba med det, säger Vilgot.

Vi önskar de unga entreprenörerna stort lycka till med sommarens företagande!

Fakta - UngDrive

  • Svalövs kommun erbjuder årligen ungdomar som går i årskurs nio eller på gymnasiet och bor i Svalös kommun möjligheten att ansöka om att driva ett sommarföretag genom UngDrive Academy.
  • Satsningen UngDrive finansieras av Svalövs kommun, Sparbanken Skåne och Region Skåne.
  • Läs mer om UngDrive Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text och foto: Daniel Henriksson