Artikeln publicerades 23 september 2022

Möt Mikael Jönsson - SvalövsBostäders nya VD

SvalövsBostäders nya VD - Mikael JönssonFörstora bilden

I dag får vi bekanta oss med SvalövsBostäders nya VD, Mikael Jönsson, 58 år. Mikael är Eslövs-pågen som har mer än 30 års erfarenhet som chef och ledare inom fastighetsbranschen.

Det har blivit många år inom fastighetsbranschen för Mikaels del. Karriären startade som fastighetsskötare och sedan dess har han arbetat i olika bolag, både små och stora, och med olika roller. Till exempel har Mikael förvaltat och varit fastighetschef på Eslövs bostadsbolag. Han har även hunnit med att arbeta som enhetschef på Samhall, för södra Sveriges fastigheter och lokalvård, till att vara chef över Lundafastigheters teknik- och serviceverksamhet.

De senaste elva åren har Mikael varit VD för HSB Landskrona samt vice VD i HSB Malmö. Han har även haft uppdraget som ordförande i VD-föreningen HSB Sverige och nu är han här hos oss i Svalövs kommun som SvalövsBostäders nya VD.

Hur känns det att vara på plats?

— Jag har blivit jättebra mottagen och det känns kul. Vart än jag kommer känns det positivt. Likadant var det här på kontoret. Det var riggat och klart. Jag har kommit snabbt in i det daglig, vilket sparar mycket tid. Otroligt proffsigt mottagande.

Mikael Jönsson har hunnit med att vara ute på fältet för att besöka SvalövsBostäders fastigheter runt om i kommunens orter.

— När man tittar på våra hus så fick jag en positiv känsla. Husen är i bra skick och det utvändiga underhållet samt det som möter våra boende från parkering och in i trapphus är välskött. Såklart finns det alltid förbättringar att arbeta med, men till nittionio procent fick jag en positiv uppfattning.

Vad gjorde dig intresserad av tjänsten?

— Dels storleken på bolaget och dels att jag har erfarenheten från liknande tidigare tjänster. När jag tittar tillbaka så trivdes jag som bäst när jag arbetade inom allmännyttan i Eslöv. Det tyckte jag var kul. Den här tjänsten har många likheter och det lockar mig jättemycket. Det är en mindre organisation där det är närmare till beslut och alla får möjlighet att ha händerna i myllan och hjälpas åt. Den vikänslan är väldigt fräck.

Det viktigaste i en organisation är människorna. Mår inte medarbetarna bra så mår organisationen inte heller bra.

Vad är ditt intryck av Svalövs kommun?

— Geografiskt är det en stor kommun och det häftiga är att det finns stora möjligheter för våra orter att utvecklas ytterligare, i och med att det finns persontågstrafik i fem av sex tätorter. Helt plötsligt börjar barnfamiljer i städerna snegla på oss som ett alternativ till ett tryggt och naturnära boende, då pendlingstiden till jobb inte längre är så lång. Jag känner även till kommunen genom kompisar sedan uppväxten i Eslöv. Så jag har varit i kommunen ganska mycket genom åren. Jag tycker nog att jag har en ganska bra bild över Svalövs kommun.

Hur vill du att SvalövsBostäder ska utvecklas?

— Att sträva efter en positiv inflyttning i kommunen och en bra demografisk spridning, både yngre och äldre. Det brukar heta att man inte kan tillgodose alla men jag vill hävda att det kan man visst det. Bara det finns en bra strategi. Det som vi måste fundera över är var vi sätter ner målflaggan. Vi kan inte sätta ner den om en månad eller ett år utan det handlar om att ha en strategi för var vi vill vara om till exempel tio år. Har man ett långt perspektiv är det lättare att arbeta strategiskt. Samtidigt blir medarbetare mindre stressade när de vet åt vilket håll vi ska tillsammans. Det blir tydligt hur man som anställd i bolaget kan vara med och påverka utvecklingen mot målbilden.

Vad är SvalövsBostäders del i kommunens utveckling?

— Det är att titta på var det är möjligt att bygga någonstans. Steg ett är att se hur våra olika orter har potential att utvecklas. Hur ser den befintliga infrastrukturen ut i orterna. Går tåget dit. Finns det bra bussförbindelser. Hur ser det ut med förskola och skola. Det är mycket som ska attrahera för att exempelvis en barnfamilj ska flytta hit. Sedan behöver strategin för vem som flyttar till vilken ort inte vara densamma. Det kan variera utifrån ortens egna förutsättningar. Att lägga det strategiska pusslet för vem vi vill attrahera är viktigt. Detta är något vi måste göra tillsammans med kommunen som helhet.

Hur skulle du beskriva dig som chef och ledare?

— Under mina ledande positioner genom åren har jag inspirerats av att få medarbetarna att arbeta åt samma håll och varför man gör det, men också att ha kul på vägen dit. Det kräver tydlighet, vilket jag tycker att jag är bra på, och det innebär också leverans från medarbetare och från mig själv såklart. För att lyckas måste man skapa sig ett förtroende och det är inget man köper sig utan det är något som skapas genom tydlighet och genom att föregå med gott exempel. Det viktigaste i en organisation är människorna. Mår inte medarbetarna bra så mår organisationen inte heller bra. Trivs du på jobbet så är min erfarenhet att det också visar sig i företagets siffror på ett eller annat sätt. Har man framgång är det viktigt att hela gänget får uppmärksamhet för arbetet och inte bara jag som chef.

Vem är Mikael när han inte är chef?

Mikael är född, uppvuxen och bor i Eslöv. Dottern och sonen är utflugna ur boet sedan många år och nu titulerar han sig också som farfar till två underbara barnbarn. Tillsammans med sin fru spenderar Mikael gärna mycket tid i deltidsboende på Ven.

— Vi bor stora delar av året i vårt hus på Ven, men när vintern kommer blir det dock bara helgerna som spenderas där. Det är verkligen balsam för själen att bo där ute.

Har du några roliga fritidsintressen som du vill dela med dig av?

— En grej som jag gjorde i min ungdom vara att bygga motorcyklar. Min första Harley byggde jag när jag var 16 år. Så jag har byggt en del motorcyklar genom åren och några har jag också haft med på utställningar.

Kör du fortfarande motorcykel?

— Inte nu längre. Jag kom på att var sak har sin tid. Senast jag körde motorcykel var för cirka åtta år sedan. Jag har egentligen i princip bara tyckt om att bygga. Att köra har varit sekundärt.

Mikael berättar också att en avkopplande passion på senar år är att bygga fågelholkar och snida miniatyrmotorcyklar i trä.

Foto på Mikael Jönssons träsnide.Förstora bilden

Under intervjun visar Mikael foton på sina fina små konstverk och han berättar att: " Ofta satt jag i källaren på kvällarna och snidde när barnen hade gått och lagt sig". Foto: Mikael Jönsson. (Klicka på bilden för större upplösning)

— Det går lätt överstyr när jag bygger fågelholkar. Det blir inte bara en holk utan jag bygger även miljön runt holken. Till exempel har jag byggt en saloon och en annan holk byggde jag som ett våningshus i sex våningar med penthouse och staket runt omkring. Det blir mer som konstverk och tyvärr är det inte så många fåglar som vill flytta in i dem. Dock var det en fågel som flyttade in på tredje våningen här om sommaren.

Funderar du inte på att ställa ut eller sälja dina små konstverk?

— Det var en journalist som för en del år sedan fick nys om detta och gjorde ett reportage som publicerades i andra länder. Då började telefonen ringa som tusan, men jag gör det mer för att jag tycker att det är kul och avkopplande. Några har jag dock sålt. En gång snidade jag en Harley Davidson och en Triumph till ett brudpar som de gav till varandra som bröllopsgåva i kyrkan.

Vi tackar Mikael för pratstunden och önskar honom lycka till på resan som SvalövsBostäders nya VD!

Mikaels favoriter

Film: Forrest Gump är en klassiker med positivt budskap.

Bok: Ingen favoritbok just nu men jag läser gärna faktaböcker om arkitektur och historia.

Favoritartist(er): The Commitments, Kristofer Greczula, Winnerbäck, men jag gillar även Metallica och speciellt Master of Puppets.

Kul fakta om Mikael Jönsson:
På tidigt 80-tal spelade och sjöng Mikael i det lokala Eslövs-bandet The Savages. Bandet lirade främst klassisk rock och gärna åt Status Quo-hållet.

Text och foto: Daniel Henriksson