Artikeln publicerades 2 december 2022

Svalövs kommuns julmarknader!

Adventskalender Svalövs kommun 2022

Nu när den första snön väl hittat hit och julen står vid dörren är det så dags för både nya och gamla traditioner att ta vid. I år vankas det därför mer julmarknader än någonsin runt om i byarna.

♪♪ Goder afton, goder afton, båd’ herre och fru , vi önskar Eder alla en fröjdefull julmarknad! ♪♪

För bara någon dag sedan föll den första snön och vintern smög in som ett vitt täcke över vårt vackra landskap. Även om snön bara stannade för någon dag så hann det i alla fall skapa en hel del julkänslor, inte minst hos de olika julmarknadsarrangörerna som just nu jobbar för fullt med att förbereda årets julmarknader.

Vi fick möjligheten att träffa några av arrangörerna för julmarknaderna i Svalöv, Kågeröd och Röstånga för att få veta lite mer om vad vi kan förvänta oss på de olika julmarknaderna.

- Jag tycker att det skulle behövas något nytt här i byn inför jul och vi har länge längtat efter en julmarknad inne i Svalöv och då tog jag tag i det själv. Säger Camilla Haeggström som är arrangör av Svalövs julmarknad.

- Jag kände precis som Camilla att vi behöver en julmarknad i Kågeröd och då satte jag helt enkelt igång och startade en säger Ann-Christin Dehlin, arrangör av Röstångas julmarknad.

De både eldsjälarna brinner för att så många som möjligt ska få ta del av allt det fina som en julmarknad har att erbjuda. Framförallt vill de att barn och unga ska få en mer betonade roll.

- Här i Svalöv är det framförallt skolungdomar som kommer att få visa upp sig men vi har såklart en hel del andra utställare och kommer att ha olika stånd längs hela gågatan säger Camilla.

- I Röstånga har vi haft ett jättefint gensvar från alla företag och föreningar som vill vara med och delta fortsätter Ann-Christin.

Att det är populärt att få vara med och delta som utställare på julmarknaderna råder det ingen tvekan om, tvärtom så har de båda varit tvungna att tacka nej till vissa då det redan är fulltecknat med platser.

En julmarknad med anor i Röstånga

I Röstånga fick vi chansen att träffa tre andra eldsjälar Hjördis, Catharina och Mats som under ett par veckors tid jobbat hårt med att förbereda alla detaljer kring helgens julmarknad.

- Det som är traditionen här är att vi tänker mycket på barnen. Vi kommer att ha sedvanlig dans runt granen och alla barn (stora som små) kommer att kunna träffa tomten säger Hjördis Nilsson som är styrelseordförande i hembygdsföreningen i Röstånga och arrangör av Röstånga marknad.

Hjördis och Catharina

Hjördis och Catharina, två av arrangörerna i Röstånga

Under julmarknaden kommer man även att öppna upp museét i byn så att alla kan ta del utav Röstångas fantastiska historia. I hembygdsgården kommer man dessutom att ha fullproppat med olika stånd där man ska kunna avnjuta diverse läckerheter från lokala aktörer.

- Vi visar hela museet, vi har bilder och film som kommer att rulla på under hela evenemanget säger Hjördis.

Även i Röstånga har man fått tacka nej till en del aktörer som velat ställa ut då intresset varit väldigt stort.

- Vi har varit duktiga på att marknadsföra oss och i år har intresset varit större än på länge. Det är nästan som på den gamla goda tiden då julmarknaderna var väldigt stora. Vi känner att vi växer hela tiden säger Catharina Carlsson som också är arrangör av Röstånga julmarknad.

Det är som sagt ett gott tecken på att julen är nära när julmarknaderna dyker upp. Förutom julmarknaderna i Svalöv, Kågeröd och Röstånga så arrangeras det även julmarknader i Billeberga och Teckomatorp. Nedan hittar ni alla tider och platser för de marknader (som vi känner till) arrangeras runt om i byarna.

Besök julmarknaderna i Svalövs kommun 2022

4:e December: Röstånga - “Jul i byn”, Gamla skolan m fl lokaler kl. 14-18

4:e December: Teckomatorp - Julmarknad på Folkets Hus kl. 13-17:30

9:e December: Kågeröd - Nypremiär av Annadagen, Dumlestugan kl. 16-20

10:e December: Billeberga - Julmarknad i församlingshemmet/scoutstugan kl. 10-14

11:e December: Svalöv - Julmarknad på Torget, kl. 11-16