Artikeln publicerades 12 maj 2023

Invigning av Kågeröds mader

Invigning med vattenkanna. På bilden syns från vänster Stefan Pettersson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande och Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

I går invigdes Kågeröds mader, ett naturvårdsområde med våtmarker i Vegeåns dalgång i norra Kågeröd.

Solen sken i kapp med de drygt 100 besökarna som kom till gårdagens invigning. Det var en uppsluppen och trevlig stämning när det var dags för själva invigningsceremonin som skedde på ett lite annorlunda sätt. I stället för traditionell bandklippning fattade Stefan Pettersson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, och Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande, gemensamt en vattenkanna och vattnade på området. Vattnandet kan ses som en symbol för att det ska växa och gro på Kågeröds mader.

Utöver den officiella delen av invigningen med tal och vattnande fanns det många olika aktiviteter att välja mellan under kvällen så de flesta valde att stanna kvar för att exempelvis prova att håva i Vegeå, skåda fågel eller bygga insektshotell. Ett spännande inslag var att det släpptes ut 3000 stycken ålyngel i Vegeån. Kvällen avslutades med en gemensam fika med smaker från naturens skafferi.

Charlotte Lundberg, kommunekolog, skådar fågel.

Charlotte Lundberg, kommunekolog, skådar fågel.

Charlotte Lundberg, kommunekolog och ansvarig för invigningen, fick frågan om hur det känns nu när Kågeröds mader är klart och invigt.

- Underbart, utbrister hon. Det är ett jättefint och nära rekreationsområde för många av våra kommuninvånare och det kommer att utgöra en naturlig entré till det populära Söderåsenområdet.

- Jag hoppas att många hittar hit och upptäcker vilket fint område det är. Här kan man följa naturens växlingar året om på nära håll.

Välkommen ut i naturen!

En del undrar kanske över namnet Kågeröds mader. Boende och verksamma i Svalövs kommun har fått lämna in förslag på ett namn till området och av alla inkomna förslag valdes Kågeröds mader. Ordet mader betyder våtmark så det passar väldigt bra in eftersom det är precis vad Kågeröds mader är.

Även om området nu är invigt återstår det några saker som besökare framöver kan se fram emot. I hagarna kommer det att släppas ut kor, som ska fungera som betande naturvårdare. Vegeåstigen ska märkas upp tydligt. Den går från Gullregnsgatan in på området utmed Vegeå. Och som säkert flera uppmärksamma besökare noterat finns det små skyltar här och var som signalerar att man planterat ängsblommor. Dessa kommer att gro och bli riktigt fina inom de närmaste åren.