Artikeln publicerades 22 maj 2023

Lykkes bild pryder framsidan av Sommarbokens häfte

Lykke Nylund, skapare av framsidan till Sommarbokens häfte

Sommarboken är en återkommande sommaraktivitet som uppmuntrar barn och unga till läsning. För att vara med behövs ett häfte som biblioteken delar ut i de elva kommunerna inom Familjen Helsingborg.

I år var det Svalövs tur att skapa häftets framsida, så biblioteket vände sig till eleverna på Kulturskolans kurs Färg, form och foto. Eleverna fick utforma en idéskiss och sedan färdigställa en bild i valfri teknik. Den bild som utsågs till framsida är skapad av Lykke Nylund, som är 12 år. Bilden innehåller flera roliga detaljer att upptäcka och fundera kring.

- Jag tänkte på någonting med böcker, att jag ville göra det mesta i bokform. Det är därför det är flygande böcker utanför fönstret och en bokhylla. Och sommar, det visas med solrosen och solen som lyser in i rummet. Jag ville ha starka färger, för det är också typiskt för sommaren. Det är starka färger och inte så tråkigt och grått som på vintern, säger Lykke.

Bilden är målad i akvarell, och Lykke berättar att hon håller på mycket med teckning och måleri på fritiden, men det är första gången hon gått en särskild kurs i ämnet. Kulturskolans elever kommer att visa upp flera bilder i en utställning på Svalövs bibliotek under sommaren, bland annat alla bidrag till Sommarboken. Vernissage blir den 7 juni.

Du som kan läsa själv och är yngre än 20 år kan vara med i Sommarboken! Hämta ett häfte på något av biblioteken under sommaren. Sedan ska du låna och läsa minst fem böcker som du betygsätter i häftet, där du även får chansen att måla eller berätta skriftligt om ditt bästa boktips. Lämnar du in ett ifyllt häfte på något av biblioteken får du välja en gratis bok som gåva. Du deltar också i utlottningen av ett fint pris.

Sommarboken pågår mellan 1 juni och 31 augusti.