Artikeln publicerades 17 september 2024
Socialnämnden anmäler enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg
Anmälan gäller en händelse som rör en brukare med demenssjukdom som bor på ett av kommunens särskilda boenden och där skötsel av personlig hygien genomförts trots att brukaren visat starkt obehag.
Insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet och den enskildes samtycke. En person med demenssjukdom kan, på grund av nedsatt kognitiv förmåga, därför ha svårt att fatta beslut som till exempel medicinska åtgärder, skötsel av personlig hygien samt intag av mat och dryck.
De situationer som personer med demenssjukdom hamnar i innebär svåra etiska överväganden för personal som försöker hjälpa den enskilde brukaren.
Verksamhetens interna utredning
Utredningen visar på att verksamheten agerat i förebyggande syfte och bedömt att det var av största vikt att brukaren fick hjälp med sin personliga hygien för att en infektion inte skulle utvecklas och som på sikt skulle kunna leda till försämrat eller livshotande tillstånd.
Samtidigt visar utredningen att det inte fanns någon dokumenterad bedömning eller något underlag kring arbetssättet för att hantera den enskildes skötsel av personlig hygien. Verksamheten har utan tillräckliga underlag tagit fram ett arbetssätt som inte är förenligt med verksamhetens rutin om skyddsåtgärd eller utifrån aktuell lagstiftning.
— Vi kan konstatera att vi brustit på en rad områden. Men samtidigt vet jag att våra medarbetare i vardagen ger sitt bästa för våra brukare. Det är därför av vikt att vi från ledningshåll nu ger medarbetarna ytterligare utbildning och förutsättningar för att säkerställa säker vård och omsorg utifrån aktuell lagstiftning, Marlene Andersson, social chef.
Vidtagna och planerade åtgärder
Verksamheten ser allvarligt på händelsen och har därför vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att öka kunskapen hos samtliga anställda som arbetar inom äldreomsorgen. Utbildningsinsatser gällande aktuell lagstiftning samt social dokumentation kommer att genomföras. Samtliga anställda inom äldreomsorgen kommer att få ta del av lex Sarah-utredningen för att uppmärksamma det inträffade, öka lärandet och förhindra att något liknande händer igen.
Socialnämnden har också skickat en skrivelse till socialdepartementet med en uppmaning om att se över befintlig lagstiftning.
— Socialnämnden är av uppfattningen att nuvarande lagstiftning innebär att det kan uppstå situationer där nödvändiga åtgärder inte kan vidtas. Detta ställer verksamheten inför etiska dilemman, vilka inte är rättssäkert och kan innebära en risk för den enskilde brukarens hälsa, säger Aase Jönsson (KD), socialnämndens ordförande.
Med anledning av det ovan beskrivna fallet rapporteras händelsen enligt lex Sarah till inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Vid frågor, vänligen kontakta:
Marléne Andersson
Socialchef
Tel: 0418-47 53 15
E-post: marlene.andersson@svalov.se
Aase Jönsson (KD),
Socialnämndens ordförande
Tel: 0418-47 50 00 (växel)
E-post: aase.jonsson@svalov.se
Fakta Lex Sarah:
Lex Sarah är ett samlingsnamn för bestämmelser om skyldigheten för personal i socialtjänsten att rapportera, utreda och åtgärda missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden i verksamheten.
Bestämmelserna finns i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst ska detta anmälas till IVO.