Artikeln publicerades 23 juni 2022

Uppdaterade rutiner för säkra besök på vård- och omsorgsboenden

Smittspridningen av covid-19 har återigen ökat i vård- och omsorgsverksamheter i Skåne.

En bidragande orsak till den ökande smittspridningen kan vara ett skifte i virusvarianter och att människor träffats i större omfattning i samband med skolavslutningar och studentfirande.

Mot bakgrund av det rekommenderar Vårdhygien Skåne att besökare använder munskydd. Rekommendationen baseras på den nuvarande situationen och kan komma att ändras beroende på hur smittspridningen av covid-19 och dess kliniska konsekvenser utvecklas. Besök till boendet behöver inte förbokas eller förannonseras.

Rutin för säkra besök

  • Stanna alltid hemma vid symtom på sjukdom såsom feber, hosta, halsont, snuva, illamående, diarré, magsmärtor, huvudvärk eller sjukdomskänsla.
  • Håll avstånd till andra brukare och personal i gemensamhetsutrymme samt undvik trängsel i samband med besök. Med fördel kan du genomföra besöket i den enskildes lägenhet eller utomhus.
  • Vi rekommenderar dig som besökare att använda munskydd. Du kommer att erbjudas munskydd av verksamheten.
  • Ha god handhygien, vi uppmanar att du använder handdesinfektion före och efter dit besök. Handsprit kommer att finnas tillgängligt på boendet.

Vi önskar förståelse för att det kan ske snabba förändringar av besöksrutinen, exempelvis att en avdelning behöver stängas vid misstänkt smitta eller om myndigheternas rekommendationer ändras.