Artikeln publicerades 27 maj 2024

Valkansliet fixar med röstmottagning på våra äldreboenden

Foto valkansliets röstmottagare Dante Helling och Sara Månsson samt Solgårdens enheteschef Pia Malmgren.Förstora bilden

I slutat på förra veckan var Dante Helling och Sara Månsson från valkansliet på besök på Solgårdens särskilda boende i Svalöv för att stämma av med enhetschef Pia Malmgren var som är bäst att sätta upp röstmottagningslokalen

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Redan nu är det möjligt att förtidsrösta och det kan man göra ända fram på själva valdagen. Så för att underlätta för seniorerna som bor på kommunens särskilda boenden kommer valkansliet under veckan att ambulera med sin röstmottagningslokal.

Först ut för den ambulerande röstmottagningslokalen är Åsgården i Kågeröd den 28 maj. Sedan bär det av till Solgården i Svalöv den 29:e och sist ut är Ängslyckan i Teckomatorp på torsdag den 30 maj.

I samband med att valkansliet var på Solgården fick jag en liten pratstund med Dante och Sara.

Berätta, varför är ni här idag?

— För att reka i lokalen då vi den 29 maj kommer med vår ambulerande röstmottagningslokal och då ställer vi upp som en traditionell vallokal med valskärmar och valsedlar. Så det kommer inte vara någon skillnad mot om man besökt en ordinarie röstmottagningslokal, säger Dante Helling.

Varför erbjuder ni denna möjlighet?

— Det är en service för de äldre som bor här och som kanske har svårt att ta sig till en ordinarie vallokal för att lägga sin röst, säger Sara Månsson.

— Genom att komma hit där seniorerna bor så möjliggör vi för alla att på plats få rösta. Senast vi gjorde detta var vid riksdagsvalet 2022 och det var väldigt uppskattat, tillägger Dante.

Dante och Sara tillägger att de boende givetvis också kan besöka vilken röstmottagningslokal de så önskar. Antingen för att förtidsrösta eller för att rösta på själva valdagen den 9 juni.

Vad är viktigt att tänka på för att få lämna sin röstsedel?

— Du behöver ha ditt röstkort och du behöver också kunna identifiera dig. En ID-handling eller pass går bra, säger Dante.

Och Sara tillägger:

— Eller att röstmottagaren från valkansliet känner personen ifråga. Personalen som arbetar på boendena kan också gå i godo för individens identitet. Personalen som intygar måste dock visa upp sin ID-handling.

Sara och Dante berättar också att om man glömt eller blivit av med sitt röstkort så har de möjlighet att skriva ut ett nytt på plats i den ambulerande röstmottagningslokalen.

Skillnaden mellan EU-val och allmänt nationellt val

I valet till Europaparlamentet lägger man sin röst på vilket parti som ska representera de svenska intressena i Europaparlamentet. I EU-sammanhang räknas Sverige som en valkrets och det är till denna valkrets som man väljer vilket parti som ska representera oss.

— Förutom att man väljer parti så går det också att personrösta genom att sätta kryss för den kandidat man önskar representera sitt parti. Det går också bra att skriva personens namn på en blank valsedel, säger Dante.

Vid våra vanliga allmänna val är det tre nivåer som man röstar om. Det är på kommunal nivå, regional nivå samt till riksdagen.

— För den som är intresserad av att ta reda på mer om EU-valet och vilka möjligheter det finns för att avlägg sin röst är ett tips att gå in på kommunens hemsida. Där har vi samlat all information på ett pedagogiskt sätt, säger Dante.

För den som är osäker på vilket parti man ska rösta på i EU-valet så är Dantes och Saras tips att testa olika valkompasser som finns på webben att ta del av.

— Tipset är att faktiskt göra flera olika valkompasser för att se om de ger samma utslag. Sedan kan man också följa partiledardebatterna på TV eller gå in på respektive partis egna hemsidor, berätta Sara.

Ambulerande röstmottagningslokal på särskilt boende

Åsgården i Kågeröd
Tisdag 28 maj, kl. 10.00 – 12.00.

Solgården i Svalöv
Onsdag 29 maj, kl. 10.00 – 12.00.

Ängslyckan i Teckomatorp
Torsdag 30 maj, kl. 10.00 – 12.00.

OBS! Möjligheten att rösta är bara till för de boende och inte för allmänheten.

Text och foto: Daniel Henriksson, Svalövs kommun.