Artikeln publicerades 23 augusti 2024

Anhörigstödet bjuder in till ny termin

Foto på anhörigsamordnaren framför Anhörigstödets lokal i Svalöv.Förstora bilden

Anhörigsamordnare Anna Helkama-Rågård ser fram emot att starta igång terminen och hoppas på god uppslutning kring höstens olika evenemang.

I september startar Anhörigstödet i Svalövs kommun igång höstens program för anhöriga som hjälper och stöttar en familjemedlem eller vän på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. Det bjuds både på frukost- och temacaféer samt föreläsningar och studiecirklar.

Programmet i sin helhet finns att ta del av på kommunens hemsida under Anhörigstöd Öppnas i nytt fönster., men anhörigsamordnare Anna Helkama-Rågård vill passa på att ”puffa” lite extra för höstens studiecirklar.

Varför vill du puffa extra för dessa?

— Det är två studiecirklar som riktar sig till de anhöriga. En handlar om psykisk ohälsa och en är på temat demens. Det finns plats för åtta deltagare i vardera gruppen och därför vill jag puffa för att vara ute i god tid med anmälan så att man försäkra sig om en plats, säger Anna.

Kostnadsfria studiecirklar med fokus på den anhörige

Syftet med höstens två studiecirklar är att anhöriga får träffa andra som befinner sig i en liknande situation. Det är den anhöriges välmående som står i fokus och man träffas fem till sex gånger under terminen och det är kostnadsfritt att delta.

Vad skulle du säga är behållningen för deltagarna?

— Man får en insikt i och ny kunskap om själva sjukdomen. Sedan lär man sig också nya förhållningssätt och hur man tar hand om sig själv som anhörig till någon som lider av demens eller psykisk ohälsa. Det sker också i ett socialt sammanhang där vi i en sluten grupp, med sekretess och respekt för varandra, kan dela med oss av problem och erfarenheter, säger Anna.

Vad ser du annars specifikt fram emot i ert höstprogram?

— Vi har många bra föreläsningar. Till exempel har vi en om att vara god man eller förvaltare åt någon på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Då kommer kommunens överförmyndare och berättar om vad detta innebär och hur det rent praktiskt fungerar, berättar Anna.

Då önskar vi er lycka till och en god höst med många deltagare på era evenemang!

— Tackar! Ja, det hoppas vi på, avslutar Anna intervjun med.

Information om studiecirklarna:

Inriktning psykisk ohälsa:
Startar: september/oktober
Tid: kl. 18.00-20.00.
Plats: Svalegatan 4B, Svalöv.
Antal deltagare: 8 stycken.
Anmälan: löpande anmälan.

Inriktning demens:
Startar: måndagen den 21 oktober.
Tid: kl. 10.00-12.00.
Plats: Svalegatan 4B, Svalöv.
Antal deltagare: 8 stycken.
Anmälan: löpande anmälan.

Vid frågor om och anmälan till studiecirklarna, kontakta anhörigstödet på:
Telefon: 0418-47 54 65
E-post

Relaterad nyhet: ”Detta är ju min livlina – det är guld värt” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta: Anhörigstödet

Anna Helkama-Rågård är anhörigsamordnare och tillsammans med demenssjuksköterska Eva Granvik ansvarar de för kommunens anhörigstöd. En verksamhet som vänder sig till kommuninvånare som hjälper, stöttar eller vårdar en familjemedlem, vän eller granne på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning.

Läs mer om anhörigstöd i Svalövs kommun Öppnas i nytt fönster.

Text & foto: Daniel Henriksson, Svalövs kommun.