Artikeln publicerades 30 augusti 2024

Snart är det Suicidpreventiva dagen

Världshälsoorganisationen (WHO) har utnämnt 10 september till den internationella Suicidpreventiva dagen. Syftet är att uppmärksamma och sprida förebyggande kunskap om psykisk hälsa och suicid. I anslutning till dagen erbjuds det till exempel utbildningar.

Under 2023 tog 1328 personer sitt liv i Sverige, vilket innebär cirka fyra personer per dag. En ökning har framförallt skett bland unga vuxna där suicid är den vanligaste dödsorsaken hos män mellan 15 och 44 år. Störst andel suicidförsök sker dock bland flickor i tonåren. Ofta föreligger en problematik av psykisk ohälsa bakom ett självmord eller ett självmordsförsök.

Suicidpreventiva dagen vill belysa att detta är ett samhällsproblem men också inge hopp om att kunna förebygga suicid. Ett sätt är att ta del av information och utbildningar för att förbättra sin kunskap inom detta.

På Folkhälsomyndighetens hemsida Din psykiska hälsa finns det många bra tips för att må bättre generellt. Där finns också råd om hur du som anhörig kan stötta någon annan som lider av psykisk ohälsa.

Suicide Zero är en nationell organisation som arbetar för att informera och utbilda människor om suicid. I samband med den Suicidpreventiva dagen erbjuder de sin digitala utbildning Våga fråga kostnadsfritt. De erbjuder två tillfällen, 3 september samt 12 september, där du väljer det tillfälle som passar dig bäst. Anmälan och mer information hittar du i informationsrutan nedan.

I Svalövs kommun anordnar Anhörigstöd studiecirklar om psykisk ohälsa under september och oktober. De har även caféträffar där samtalsämnena kan variera mellan ett bestämt tema som ofrivillig ensamhet eller öppna samtal som handlar om allt möjligt. För mer information om deras verksamhet, se rutan nedan.

Riskfaktorer för suicid kan bero på flera orsaker som:

  • Biologiska eller genetiska faktorer
  • Negativa livshändelser som förlust av närstående eller erfarenheter av trauman
  • Sociala faktorer som ofrivillig ensamhet

Skyddsfaktorer för suicid kan variera mellan olika individer, där några av dem är:

  • Goda och stabila sociala relationer
  • God självkänsla och goda möjligheter att kunna påverka sitt liv
  • Känna sig betydelsefull och känna meningsfullhet i tillvaron
  • Hälsosamma levnadsvanor som fysisk aktivitet och goda sömnvanor

Källor: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Suicide Zero

Utbildning inom suicidprevention