Artikeln publicerades 30 augusti 2024
Socialnämnden skickar in skrivelse till socialdepartementet
Socialnämnden har utifrån en pågående utredning identifierat ett förbättringsområde inom den verksamhet som bedrivs gällande service och omvårdnad för äldre personer.
Många personer med demenssjukdom har en nedsatt kognitiv förmåga och kan därför ha svårt att fatta beslut om till exempel daglig omvårdnad, medicinska åtgärder och skötsel av personlig hygien. Det kan handla om situationer där den enskilde inte har en förmåga att lämna sitt samtycke. För personalen och verksamheten kan det innebära svåra etiska överväganden och dilemman.
Insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet och den enskildes samtycke. Det är inte ovanligt att det uppstår situationer i verksamheten där det behöver vidtas åtgärder trots att den enskilde inte kan lämna sitt samtycke. Syftet med dessa åtgärder är att säkerställa den enskildes behov och inte utsätta personen för hälsorisker. Aktuell lagstiftning är inte förenlig med detta förfarande och kan inte garantera den enskildes integritet.
- Jag ser positivt på att socialnämnden förstår komplexiteten i vissa situationer inom våra verksamheter och genom skrivelsen försöker åstadkomma en lagförändring, säger Marléne Andersson, socialchef.
Socialnämnden anser att nuvarande situation inte är rättssäker och innebär risker för enskildas hälsa och har på sammanträdet den 29 augusti fattat beslut om att skicka in en skrivelse till socialdepartementet.
- Med vår skrivelse vill vi uppmana socialdepartementet att se över den aktuella lagstiftningen, säger Aase Jönsson (KD) socialnämndens ordförande.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Marléne Andersson, socialchef
Telefon: 0418-47 53 15
E-post: marlene.andersson@svalov.se
Aase Jönsson (KD), socialnämndens ordförande
Telefon: 0418-47 50 00
E-post: aase.jonsson@svalov.se