Tidigt och Tillsammans

Svalövs kommun arbetar tillsammans med Region Skåne och Polisen med att implementera tidiga, främjande och samordnade insatser kring barn och familjer i behov av stöd.

Tidigt och Tillsammans är ett frivilligt tidigt stöd till barn och deras familjer. Tidigt kan betyda tidigt i barnets liv eller tidigt i en problematik. Med Tidigt och Tillsammans vill vi erbjuda hjälp innan problem uppstår. Det handlar om att samordna stöd i ett tidigt skede, med barnet i centrum och göra det så enkelt som möjligt.

Titta gärna på filmen nedan, där processledaren berättar om Tidigt och Tillsammans.

Allt börjar med ett upptäckarkort med fokus på områdena: Må bra, Omsorg, Trygg, Respekterad, Delaktig, Inkluderad, Utvecklas och Fritid. Om en person nära barnet upplever att barnet skulle behöva lite mer inom något av dessa områden så kan detta uppmärksammas med hjälp av upptäckarkortet. Utifrån detta kan vi sen öppna upp för en dialog med barn och familj kring vilka insatser som kan erbjudas.

Observera att upptäckarkort inte ersätter orosanmälan. Om oro för barnet och barnets välmående finns så skall orosanmälan göras som vanligt, eller ring 112 om situationen är akut. Tidigt och Tillsammans handlar om tidigt stöd och är ett frivilligt erbjudande.

Upptäckarkort med bild

Upptäckarkort

Upptäckarkort

Om du möter ett barn där du känner att barnet och/eller familjen skulle gynnas av att få extra stöd så kan du fylla i och lämna in ett upptäckarkort. Du kanske vet vad det är som skulle behövas eller så har du en magkänsla som du inte riktigt kan sätta fingret på. Fyll i det du kan besvara i upptäckarkortet, du behöver inte veta alla svar, och lämna in det i receptionen på kommunhuset. Det är till fördel om du informerar familjen om att du lämnar in ett upptäckarkort men inget måste.

Instruktioner till upptäckarkortet hittar du på baksidan upptäckarkortet.

Observera att om det är akut fara för barnet så skall du kontakta 112 och om du känner oro för barnets välmående så ska du göra en orosanmälan. Du behöver inte vara säker på att det finns ett problem, det räcker med att du är orolig för att barnet kan fara illa av någon anledning. Om du är osäker på om du bör göra en orosanmälan eller fylla i ett upptäckarkort, kan du kontakta socialtjänstens mottagningstelefon där du kan konsultera anonymt (0418-47 50 63, mån-fre 10-12 och 15-17).

Vad innebär processen?

Välbefinnandeblomman

Välbefinnandeblomman

Först lämnas ett upptäckarkort in till barnkontakten (om barnet går på kommunal förskola/skola i Svalövs kommun är detta barnets rektor) eller till receptionen i kommunhuset i ett förslutet kuvert.

Barnkontakten tittar på upptäckarkortet och ställer vid behov några förtydligande frågor till barnet. Utifrån detta underlag fyller barnkontakten i det vi kallar för välbefinnandeblomman.

Barnkontakten gör bedömningen om det finns ett behov att samordna flera aktörer för att kunna erbjuda rätt insatser. I så fall ber barnkontakten barnets vårdnadshavare om samtycke för att lämna över upptäckarkortet till våra familjekoordinatorer (Cecilia, Johanna och Christina).

En av familjekoordinatorerna bjuder in barnet med vårdnadshavare till ett möte och fyller sedan i välbefinnandeblomman tillsammans.

Sen pratar familjekoordinatorn med vårt familjeteam (en grupp personer som kan erbjuda bra insatser för barnet) och därefter bjuds barnet med vårdnadshavare in till ett nytt möte med familjekoordinatorn där någon representant från familjeteamet också är med. Vid detta möte bestäms vilka insatser som kan erbjudas till barnet och familjen, det kan vara allt från föräldraskapsstödsutbildning till hjälp till föreningsaktivitet. Det som bestäms skrivs in i ett dokument som kallas för barnets plan.

Alla insatser är frivilliga och kan när som helst avbrytas. Tidigt och Tillsammans är ett erbjudande till barnet och familjen för att skapa förutsättningar för en trygg och utvecklande uppväxt.

Mer information om Tidigt och Tillsammans

Tidigt och Tillsammans utgår ifrån det som brukar kallas Skottlandsmodellen, GIRFEC - Getting It Right For Every Child. Det handlar kort sagt om att samordna insatser – såväl interna, inom kommunen, som externa – i ett tidigt skede, med barnet i centrum och med så lite byråkrati som möjligt. Arbetet ska utgå från ett barnrättsperspektiv där allt som görs är förankrat i vad som är bäst för barnet och familjen. Det operativa arbetet i uppdraget leds av ett processteam med representanter för de olika aktörerna.

Syftet med uppdraget är att genom tidiga, främjande och samordnade insatser ge alla barn i Svalövs kommun en trygg och utvecklande uppväxt. Detta genom nedanstående förhållningssätt:

  • Ett helhetsperspektiv på barn och barnets välbefinnande där barnet och familjen får rätt insats i rätt tid.
  • Att stötta barnet genom att se på familjen som en helhet.
  • Samsyn, gemensam terminologi och gemensamt ägande över organisationsgränser.
  • Uppdrag ska utformas utifrån de behov som framkommer, inte efter befintliga organisationsstrukturer.
  • Att samlokalisera verksamheter i den mån det är möjligt och gynnsamt

Arbetet med Tidigt och Tillsammans tog sin början i en utredning om förutsättningar för att implementera hela eller delar av Skottlandsmodellen i Svalövs kommun, denna genomfördes vintern 20/21. Efter beslut i kommunstyrelsen i mars 2022 pågick FINSAM-uppdraget Tidigt och tillsammans i Svalövs kommun under 2022. Från 2023 har arbetet fortgått i kommunal regi i samverkan med Region Skåne och Polisen. I december 2023 tecknades en gemensam avsiktsförklaring om att arbeta för:

  • En etablerad modell för ett förebyggande och främjande föräldraskapsstöd
  • Ett gemensamt förhållningssätt med barnets bästa i fokus
  • En god kunskap och förståelse för varandras uppdrag
  • En effektiv modell för värdeskapande samordning med barnet och familjen i centrum
  • En etablerad modell för att tidigt uppmärksamma barn i behov av stöd

Det har genomförts intervjuer med familjer och externa samverkansaktörer, workshops för att identifiera problematik och målbild, workshop för att utveckla vår modell och frukostmöten för ökad kunskap om olika verksamheters uppdrag. Utöver det har man översatt GIRFEC till svenska och Svalövs kontext, utrett behov av föräldraskapsstöd i kommunen, tagit fram arbetsdokument och pilottestat dessa i förskola och skola, utbildat personal om Tidigt och Tillsammans och dess dokument, inrättat funktionen familjekoordinator, knutit ihop modellen med andra goda insatser i kommunen och nu pågår arbetet med att implementera arbetssättet i hela kommunen.