Daglig verksamhet

Ung man som sitter vid ett bord och studerar.

Foto: Mostphotos.

Daglig verksamhet är en LSS-insats som främjar personlig utveckling och delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.

LSS-insatsen riktar sig till personer med funktionsnedsättning som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte delar i någon utbildning. Insatsen ansöker man om hos kommunens LSS-handläggare, som bedömer varje enskild ansökan och avgör vem som får insatsen.

Syftet med verksamheten

Syftet är att den ska bidra till en personliga utveckling och främja delaktighet i samhället. Insatsen ska vara så likt ett vanligt arbete som möjligt men också ha habiliterande inslag om behovet finns. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter den enskildes intressen, behov och förutsättningar. Att ha daglig verksamhet ska vara stimulerande, meningsfullt och erbjuda gemenskap.

Kan vara på olika sätt

Den dagliga verksamheten kan vara på olika sätt. Det kan till exempel vara att arbeta i våra verksamhetslokaler på Svalegatan i Svalöv. Men det kan också vara en arbetsplatsförlad sysselsättningen på en arbetsplats i samhället, så kallad individuell placering (IPL).

Daglig verksamhet på Svalegatan

OBS! Byta ut bilderna mot verksamhetsbilder

På daglig verksamhet på Svalegatan utgår vi utifrån individens önskemål, behov och förutsättningar. Här följer några exempel på arbetsuppgifter inom daglig verksamhet:

Teamarbete

Vi letar tillsammans upp fakta kring ett utfärdsmål, skriver om det och sedan besöker vi platsen.

Faktafriman

Detta innebär att man gör omvärldsbevakning. Att man tar del av nyheter från tidning, eller via annan digital källa om vad som händer i världen och sedan skriver om detta.

Besökshundsarbete

Man tar besökshunden på promenad, på postrunda samt tränar tillsammans med hunden. Man tillverkar aktivitetsmattor och genomför aktiviteter på brukshundsklubben i Svalöv.

Återvinning

Detta innebär källsortering med sopsortering på Daglig verksamhet och på kontor som sedan lämnas till Landskrona/Svalöv Renhållnings AB (LSR).

Bilvård

Vi tvättar och städar bussar, in- och utvändigt, på brandstationen i Svalöv.

Skräpplockning

Syftet är att hålla rent och snyggt i vårt närområde.

Media

Detta är vår nyhetsredaktion som tillverkar och trycker den egna tidning DV-Nytt.

Stallaktivitet

Vi tillbringar tid i häststallet och utför de vanligt förkommande uppgifterna (går det att precisera dessa) i stallet. Det erbjuds också rehabridning.

Friskvårdsfrämjande aktiviteter

Vi tar dagliga promenader, cycklar, genomför tipspromenader samt utför aktiviteter i gymnastikrummet.

Sinnesrummet

Vi har två stycken avslappningsrum och ett massagrum där vi... lite mer beskrivande tex ...

Samarbete med företag

Vi sammarbetar också med företag i Svalöv för att främja delaktigheten i samhället.

Daglig verksamhet som Individuell placering på ett företag (IPL)

OBS! Byta ut bilderna mot verksamhetsbilder

Individuell placering i daglig verksamhet handlar om att hitta en lämplig sysselsättning för personer med olika funktionsnedsättningar eller behov av stöd. Det kan vara allt från att arbeta med trädgårdsskötsel till att delta i olika kreativa aktiviteter. Målet är att skapa meningsfulla och stimulerande arbetsuppgifter som både ger personen möjlighet att utvecklas och samtidigt bidrar till samhället.

För att hitta rätt placering är det viktigt att ta hänsyn till personens individuella intressen så att det ger en positiv effekt på personens självkänsla och det sociala nätverket. Det ska också ge en meningsfull struktur på vardagen och bidra till ökad självständighet.

Det är viktigt att placeringen sker med respekt för personens självbestämmande och rättigheter. Det är också viktigt att det finns möjlighet till utvärdering och eventuellt förändring om det visar sig att placeringen inte är lämplig.

En individuell placering är en viktig del i att skapa en inkluderande och mångfaldig arbetsmarknad där alla har möjlighet att bidra och utvecklas på sina egna villkor.

Lorem ipsum... mer text om:

  • Lista på företag som tar emot IPL.
  • Kort om hur det funkar... typ hur många dagar, timmar etc gäller en IPL.

Information till företag som vill ta emot IPL

Lorem ipsum...

Så här går en ansök till

En ansökan om LSS-insatsen daglig verksamhet går till på följande sätt:

  1. Du tar kontakt
    Ta kontakt med en handläggare på vår myndighetsenhet inom vård- och omsorg/LSS på:
    0418-47 51 13. Telefontid: mån-fre, kl. 8.30 - 10.00.
  2. Information
    Handläggaren ger dig information och vägledning om ansökan och de olika stödinsatserna som finns samt svarar på dina frågor.
  3. Ansökan
    Du avgör om du vill ansöka om insatsen. Ladda ner ansökningsblankett. Fyll i den och skicka sedan in den till: Svalövs kommun, LSS-handläggare, Svalegatan 1, 268 80 Svalöv.
  4. Utredning
    Hanläggaren gör en utredning om stödbehovet. I bland behövs annan information, som till exempel intyg eller uppgifter från läkare, psykkolog eller annan personal, som tidigare gjort en utredning.
  5. Bedömning
    Ansökan prövas utifrån Socialtjänstlagen (SoL) eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Prövningen sker alltid utifrån individuella behov.
  6. Du får ett beslut

    Stödinsatsen beviljas
    Beslut om vilken insats du har rätt till beslutas samt omfattningen av insatsen. Du får ett skriftligt meddelande om beslutet.

    Avslag
    Om du inte har rätt till den sökta insatsen får du ett skriftligt beslut om avslag. Du kan också få avslag på en del av ansökan, det vill säga att du inte beviljas stöd i den omfattning som du begärt. Skäl för avslag kan vara att insatsen kan tillgodoses på annat sätt eller att ansökan gäller stödinsatser som är mer omfattande än vad du har rätt till.

    Överklagan
    Om du inte är nöjd med ett beslut du har fått, har du möjlighet att överklaga. Överklagan ska göras inom tre veckor. Skriv ner varför du tycker beslutet är fel, vilket datum beslutet är fattat samt dina personuppgifter på ett papper. Lämna din överklagan till den handläggare, som fattade beslutet. Handläggaren gör då en bedömning om det finns anledning att ändra beslutet utifrån ditt överklagande. Om handläggaren gör bedömningen, att beslutet inte ska ändras, skickas din överklagan till förvaltningsrätten för rättslig prövning. Efter en tid kommer en dom från förvaltningsrätten.

  7. Beslut genomförs - en utförare ger dig stödinsatser
    När beslutet är klart kan stödinsatserna påbörjas av en utredare.

Omprövning av beslut

Om stödbehovet förändras kan handläggaren ompröva beslutet. Det kan innebära ändrade stödinsatser eller att insatserna ökar eller minskar i omfattning. Även om förhållandena inte har förändrats följs beslutet upp med jämna mellanrum.

Vid frågor & funderingar

Vänligen kontakta myndighetsenheten på: 0418-47 51 16.

När insatsen är beviljad - hur funkar det?

När du fått insatsen beviljad och börjar på daglig verksamhet så är första steget att upprätta en genomförandeplan tillsammans med en stödpedagog.

Genomförandeplan

Målen i genomförandeplanen är de mål du satt tillsammans med LSS-handläggaren när du ansökte om insatsen. På daglig verksamhet arbetar vi med med metoden Individens behov i centrum (IBIC), vilket innebär att dina mål kopplas till aktiviteterna på daglig verksamhet.

Ersättning

Daglig verksamhet är en insats enligt LSS och ska inte förväxlas med avlönat arbet. När du har daglig verksamhet får du en habiliteringserstättning. Ersättningen är skattebefriad och som du får utöver den försöjning du har på annat sätt, till exempel aktivitetsersättning eller sjukersättning. För att få habiliteringsersättning behöver du lämna dina bankuppgifter till oss (vem är oss?).

Samtycke till kontaktuppgifter

För att underlätta din vistelse på daglig verksamhet är det bra om vi har kontaktuppgifter till dina anhöriga, ditt boende och till försäkringskassan. För detta behöver vi ditt samtycke enligt GDPR. Vid ditt första möte med våra stödpedagoger kommer du att få en blankett där du själv väljer om du samtycker till att vi får ta del av kontaktuppgifterna som beskrivs ovan.

Hur tar jag mig till och från daglig verksamhet?

Du ombesörjer själv att ta dig till daglig verksamhet, till exempel med kollektivtrafik, färdtjänst eller med en promenad.