Om LSS
I Svalövs kommun ska alla invånare som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra.
Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man på grund av skada eller sjukdom har svårt att fungera utan stöd eller hjälp i sitt dagliga liv. En funktionsnedsättning kan vara av fysisk, begåvningsmässig eller psykisk karaktär.
Lagar som reglerar stöd och hjälp
Kommunen har det yttersta ansvaret för att du med en funktionsnedsättning får det stöd och den hjälp som du behöver. Du ska ges möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden med respekt för ditt självbestämmande och integritet. De två lagstiftningar som reglerar stödet är:
- Socialtjänstlagen (SoL)
riktar sig, rent allmänt, till dig som på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl, har betydande svårigheter i din livsföring. Målet med SoL är att tillgodose dina behov så att du uppnår en skälig levnadsnivå.
- Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
riktar sig till dig som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning och är i behov av särskilt stöd och service. Insatserna enligt LSS ska tillgodose dina behov så att du uppnår goda levnadsvillkor.
Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, gäller för:
- Person med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Den som blivit hjärnskadad som vuxen och därmed fått sin begåvning nedsatt.
- Den som har stora och varaktiga funktionshinder och därför behöver mycket stöd. Det gäller inte för personer som har svårigheter för att de är gamla.
LSS omfattar 10 olika insatser, 9 § LSS
Nedan beskrivs vilken hjälp och stöd du har möjlighet att få.
Så här går ansökan till
För att få hjälp och stöd gör du en ansökan hos LSS-handläggaren. Handläggaren utreder och gör en individuell bedömning av dina behov och prövar vilken hjälp du har rätt till enligt gällande lagstiftning.
Ditt ärende handläggs så skyndsamt som möjligt. Handläggningstiden kan variera beroende på vad du har ansökt om. Beroende på vilken hjälp du ansöker om kan handläggaren behöva träffa dig och/eller begära in intyg som underlag för att kunna göra en bedömning.
Om du är missnöjd med beslutet eller tycker det är felaktigt kan du överklaga. Om du överklagar måste det ske inom tre veckor från det datum du tagit del av beslutet. Du får information om hur du överklagar tillsammans med beslutet. Om du behöver hjälp med att överklaga kan handläggaren vara dig behjälplig.
Vad kostar insatserna?
Alla insatser enligt LSS är i princip kostnadsfria, men några undantag finns. Du betalar exempelvis för din mat, hyra och dina kostnader i samband med aktiviteter.
För att få mer information eller för att ansöka om hjälp kan du kontakta en LSS-handläggare på myndighetsenheten genom att ringa, maila eller genom att skriva ut och fylla i vår ansökningsblankett och skicka in till handläggaren.