Artikeln publicerades 30 november 2022
"Jag tänker ofta på vad jag skulle gjort om ni inte fanns"
I dag bjuder vi på en inblick i Tussilagos dagverksamhet. Vi får en pratstund med personalen och med Ulla-Britt som dagligen kommer på besök. Verksamheten finns i Ängslyckans lokaler i Teckomatorp och här bjuds det på dagliga aktiviteter för personer som bor hemma och har en diagnostiserad kognitiv svikt.
Tussilago har öppet alla vardagar i veckan året runt och det är alltid tre entusiastiska medarbetare med god energi som möter gästerna när de anländer vid niotiden på morgonen. Och det är specialistundersköterskorna Anna-Lena Gudmundsson och Marie Arndt samt undersköterska Evelina Rosdahl som dagligen sköter ruljangsen.
— Vi startar alltid dagen med gemensam frukost samt en genomgång av dagens aktiviteter, säger Anna-Lena.
Anna-Lena berättar att de har kapacitet att dagligen ta emot sex gäster och den goda bemanningen gör det möjligt för personalen att arbeta både i grupp och personcentrerat.
— Det gäller att ha fingertoppskänsla för dagen och känna av vad som är bäst för gästerna, tillägger hon.
Varför är verksamheten viktig?
— Den skapar en meningsfull vardag för våra gäster. Här stimuleras de kognitivt genom att vi tränar och hittar på aktiviteter tillsammans. Plus att det sker i ett socialt sammanhang och i en lugn och trivsam miljö, säger Marie.
Anna-Lena fyller i:
— Vi riktar in oss på att de ska bibehålla sina kognitiva funktioner genom aktiviteter som stimulerar känsel, syn, hörsel och rörlighet. Målet är att de, trots sin diagnos, ska må bra och gå här ifrån med en bra känsla i kroppen så att de kan fortsätta leva ett så normalt liv som möjligt i sitt eget hem.
”Här kan jag vara mig själv”
Normalt avslutas dagen med en gemensam lunch och vid 13-tiden återvänder gästerna hem till sitt. En gäst som dröjt sig kvar lite längre idag är Ulla-Britt Bengtsson. Ulla-Britt är 87 år och bor i Teckomatorp. Hon har arbetat merparten av sitt yrkesverksamma liv på verkstadsföretaget Åkermans kontor i Eslöv.
Ulla-Britt, vad tycker du om att komma hit?
— Jag är ensam och barnen har flugit ut och jag tänker ofta på vad jag skulle gjort om ni inte fanns här, säger Ulla-Britt och tittar på Anna-Lena och Marie.
— Oh, det värmer i hjärtat, svarar Anna-Lena.
— Ja, det gör det verkligen, instämmer Marie.
Ulla-Britt berättar att hon började med att besöka Tussilago två dagar i veckan men att det var så trevligt att det nu i stort sett blir alla vardagar.
— Det ger mig så mycket och det är så trevligt. De har alltid något på gång som är intressant och sedan få jag ju god mat, kaffe och trevligt sällskap. Här kan jag vara mig själv. Säga precis som jag tycker och jag kan skoja med alla här, säger Ulla-Britt.
Är det någon aktivitet du gillar lite extra när du är här?
— Jag är med på allt men att dansa och spela kort gillar jag. Spela kort är mitt huvudämne, speciellt Bridge. För en åtta-tio år sedan var jag med på Bridge-SM i Stockholm. Hemma spelade vi alltid mycket kort.
Ulla-Britt har försökt att lära personalen Bridge men det är inte helt lätt:
— Hon har försökt, men det är för svårt för oss, skrattar Anna-Lena, så det är vårt fel att det inte blir Bridge. I stället brukar det bli några partier skitgubbe och finns i sjön.
— Man måste ha minne. Hela tiden gäller det att ha koll på korten, svarar Ulla-Britt.
Vanligtvis blir det mer kortspel än dans om dagarna för Ulla-Britt:
— Det är inte så många gubbar här, men vi överlever, säger hon med ett skratt.
— För en svängom får hon får hålla till godo med oss i personalen, tillägger Marie.
Mari berättar att Ulla-Britt är väldigt pysslig och omtänksam av sig. Tussilagos uteplats är hennes område och här tar hon hand om det som grönskar i rabatter och krukor.
— Ja, jag gillar att plantera och sköta om växterna och hålla rent och snyggt på uteplatsen, tillägger Ulla-Britt.
Och Anna-Lena fyller på:
— När hon kommer på morgonen tar hon gärna kvasten och börjar sopa där ute och så brukar hon säga: ”hemskt vad här ser skitigt ut”... sedan tar hon en runda med vattenkannan så att blommorna får sig lite vatten.
Dagboken - en viktig del i kontakten med anhöriga
En viktig del i personalens arbete är kontakten med anhöriga och det är de anhöriga som i stor grad får styra behovet av anhörigsamtal.
— Vi pratar löpande med de anhöriga och det är väldigt viktig för alla parter. Om det är något speciellt som vi behöver samtala kring så vet de att det bara är till att ringa upp oss. Ibland händer det, om vi känner att det behövs lite extra stöd, att det är vi själv som initierar samtalet, säger Marie.
Alla gästerna på Tussilago får en dagbok där personalen och gästen tillsammans dokumenterar vad som händer under vistelsen.
— Här skriver vi ned vad vi gjort under dagen. Till exempel våra aktiviteter, vad vi varit med om och vad vi ätit till frukost och lunch. Det är ett bra sätt för anhöriga att hänga med och det leder också till samtal mellan gästen och de anhöriga, säger Marie.
Vad har ni haft för aktiviteter idag?
— Idag har vi haft taktil massage och gymnastik på schemat. Vi kollade också i vår citat-kalender om det fanns något kul att samtala kring, vilket väcker många minnen hos våra gäster. De berättar då gärna om sin uppväxt och hur det var förr, säger Anna-Lena.
Anna-Lena fortsätter:
- Sedan var det dags för lunch, vilket också är en aktivitet där vi hjälps åt att duka och fixa så att måltiden blir en trevlig stund tillsammans. Det är viktigt att gästerna får en näringsriktig frukost och lunch när de är här.
Tjejerna berättar att de är väldigt nöjda med Ängslyckans måltidsrestaurang Kanelen.
— De har mycket god mat och personalen ställer alltid upp på olika specialevenemang och högtider som vi fixar för gästerna. Nyligen hade vi gåsamiddag och då ska det ska det märkas att det är lite speciellt och lite utöver det normala. Snart blir det också Nobelmiddag och därefter blir det julbord , berättar Marie.
— Vi har även haft chokladprovning och kryddprovning och längre fram planerar vi även att ha en vinprovning, tillägger Anna-Lena.
Verksamheten har också ett Instagram-konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där anhöriga och allmänhet kan hänga med.
— Här publicerar vi dagligen vad vi hittar på. Det ger en bra insyn i vår verksamhet och vad våra gäster gör när de är hos oss, säger Anna-Lena.
Öppet hus den 5 december
Är man intresserad av att få veta mer om verksamheten går det bra att göra ett studiebesök hos tjejerna på Tussilago:
— Det är bara att ta kontakt med oss så bokar vi ett besök. Vi måste också passa på att berätta att vi har Öppet hus för allmänheten den 5 december, säger Anna-Lena.
Berätta, vad händer då?
— Vi hoppas det är många som kommer så att vi kan visa upp och berätta vad vi gör för våra gäster och hur fin vår verksamhet är, säger Marie.
Anna-Lena fortsätter:
— Man får även en rundtur i våra lokaler och vara med på några av aktiviteterna vi brukar göra. Vi bjuder såklart också på kaffe och på kakor som vi själv ska baka. Så det får man inte missa, säger Anna-Lena.
Mer information om Tussilago
- För att få en plats på dagverksamheten behövs ett beslut från biståndshandläggare. Läs mer om ansökan om stöd till äldre. Du kan även kontakta biståndshandläggare på tel: 0418-47 51 16. Telefontiden är måndag—fredag, 08:30—10:00.
- Det är det personliga behovet som avgör hur ofta man besöker dagverksamheten. Det kan variera mellan 1-5 dagar per vecka.
- Läs mer om dagverksamheten Tussilago.
- Följ Tussialgo på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Relaterade nyheter från vård- och omsorgsverksamheten
- Möt fysioterapeuten på Ängslyckan Öppnas i nytt fönster.
- Satsning på Silviacertifiering av äldreboenden är igång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Möte över generationerna på Ängslyckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Samtalsgrupp för anhöriga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text och foto: Daniel Henriksson