Artikeln publicerades 19 mars 2025

På turné med förebyggande och hälsofrämjande insatser

Foto på Hanna, Evalin och Lena i förgrunden och medlemmar ur SPF-seniorer i bakgrunden.Förstora bilden

I förgrund framför SPF-seniorerna, tillsammans med läkemedelsroboten, ser vi från vänster: Hanna Bergstedt, MAS, Evalin Hansen, välfärdssamordnare och Lena Strandberg, arbetsterapeut.

Vilken hjälp kan seniora medborgare i Svalövs kommun få tillgång till via kommunen och hur funkar det? Vad kan man göra själv för att främja hälsa och förebygga framtida hälsoproblem? Det var några av frågetecknen som rätades ut på SPF-seniorernas senaste möte i Kågeröd.

Just nu är Hanna, Evalin och Lena från vård och omsorgsverksamhet på en informationsturné runt om i kommunen. Övergripande anledningen är arbetet med omställningen till Nära Vård utifrån primärvårdsreformen God och nära vård.

— Ett av de prioriterade arbetsområdena i handlingsplanen för Nära Vård är förebyggande och hälsofrämjande insatser. Genom våra besök vill vi öka medvetenheten hos kommuninvånarna gällande den hjälp som finns att tillgå för att främja hälsa och förebygga framtida hälsoproblem, säger Hanna Bergstedt, kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska och verksamhetschef hälso- och sjukvård.

Under våren besöker trion en rad föreningar i kommunen för att informera om både praktiska och digitala hjälpmedel. Hjälpmedel som finns att få via kommunen men också vad som finns i samhället i stort att ta del av.

— Vi har redan besökt en av seniorföreningarna i Teckomatorp. I dag är det SPF i Kågeröds tur och sedan har vi inbokade träffar i Stenestad och i Svalöv. Vill en förening få ett besök av oss så är det bara att kontakta mig så bokar vi en dag, säger Hanna.

Digitala hjälpmedel ger en ökad självständighet

Evalin Hansen är välfärdssamordnare och till träffen hade hon med sig några av hemvårdens digitala hjälpmedel som hon demonstrerade samt berättade om fördelarna det innebär för brukarna.

Vilka hjälpmedel presenterade du för åhörarna?

— Jag hade med mig ett trygghetslarm, en nyckelgömma och en låsdosa. När man får ett trygghetslarm så får man också ett digitalt lås på sin ytterdörr. Antingen som nyckelgömma eller som låsdosa. Jag hade även med mig en av våra läkemedelsrobotar samt en tillsynskamera.

Vilka är fördelarna för brukaren med att ha ett digitalt hjälpmedel?

— Brukaren kan bibehålla sin självständighet längre. Behöver man hjälp eller känner oro så använder man sitt trygghetslarm och läkemedelsroboten påminner när det är dags att ta sina läkemedel. Jag hade även en tillsynskamera med mig. Den används nattetid, vilket är bra för då störa vi inte brukarens nattsömn genom fysiska besök.

Evalin berättar att en vanlig fråga hon stöter på är oron för att hantera tekniken, men då lugnar hon genom att berätta att alla får en tydlig genomgång innan tekniken tas i bruk.

— När det gäller läkemedelsroboten får brukaren en kurs tillsammans med hemvården. När det gäller trygghetslarmen så gör vi alltid provlarmningar tillsammans med brukaren för att säkerställa att de känner sig trygga i att hantera larmet, säger Evalin.

Bra tips för en trygg och säker vardag i hemmet

Kollegan Lena Bergstrand arbetar till vardags som arbetsterapeut inom hemsjukvården och hennes uppgift på informationsturnén är att berätta om några av de tekniska hjälpmedel eller bostadsanpassningar som kommuninvånarna kan få tillgång till via kommunen. Till exempel kan det gälla installation av spisvakt eller spol- och torkfunktion på toaletten i brukarens bostad.

Lena gav också förslag på saker som man kan införskaffa på egen hand för att förbygga fallolyckor, öka tryggheten samt hålla sinnena på topp.

— Här vill jag gärna tipsa om att installera ljussensorer i hemmet som tänds upp och släcks när man rör sig i hemmet. Att ha en porttelefon med kamera för att öka tryggheten är också förebyggande och bra. För att hålla i gång hjärnan och aktivera sinnena vill jag gärna tipsa er att spela Tv-spel med barnbarnen. En robotdammsugare ska inte heller underskattas för att underlätta vardagen, Säger Lena.

Text & foto: Daniel Henriksson, Svalövs kommun.

Vill din förening få information om hjälpmedel samt främjande och förebyggande insatser för god hälsa?

Vänligen kontakta:
Hanna Bergstedt
Medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef hälso- & sjukvård
Tel: 0418-47 52 54
E-post