Parker & grönområden

Svalövs kommuns parker och grönområden finns för dig som söker en stunds avkoppling, lite vardagsmotion eller som bara vill njuta av vad naturen har att erbjuda.

I kommunen finns både naturliga parkområden och anlagda parker med planterad växtlighet och inslag av vatten. Utmed många av gångstråken i våra parker & grönområden finns utplacerade mötesplatser med möjlighet för vila, avkoppling i lugna miljöer eller för att träffas för en trevlig pratstund. I flertalet av områdena förekommer det även lek & idrottsplatser för såväl stora som små barn med varierande utrustning och utmaningar.

Svalövs kommuns Gata & Park-avdelning arbetar flitigt med utsmyckning av kommunens tätorter i form av blomsterprogram, prunkande planteringar samt säsongsdekorationer som kan beskådas på de flesta av kommunens allmänna platser.

För att nyttja en park eller ett grönområde för verksamhet, tillställningar eller annat behövs tillstånd. Det ansöker du om hos Polismyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tänk på att alla våra parker är allmänna platser där det råder rökförbud enligt tobakslagen. Tack på förhand för att du hjälper till att öka trivseln och respekterar din omgivning.

Blomsterprogram

Inom Svalövs kommun arbetar Gata & Park med kommunens blomsterprogram. I blomsterprogrammet ingår bland annat att kommunens säsongsplanteringar alltid hålls i gott skick men även att alla nyplanterade träd, buskar och perenner sköts så etableringen blir på bästa sätt.

Säsongsblommor

Vårblommor

Här finns lite bilder på de vårblommor som planterats ut under 2021. I urnor finns bland annat: förgätmigej, bollvivor, rosenbräcka, narcisser och flertalet olika färger av penséer.

Sommarblommor

Här finns lite bilder på de sommarblommor som planterats ut under 2020. I urnorna och planteringarna finns bland annat: begonior, zinnior, petunior, lejongap, rudbeckior, dalior, rosenskönor, lobelior, törel, njurvinda, ampelskära, palettblad, penningblad, olika former av gräs och mycket mer.

Höstblommor

Här finns lite bilder på de höstblommor som planterats ut under 2020. I urnor finns bland annat: Olika former av ljung, hebe, alunrot, dekorationskål samt fjädergräs.

Allmän plantering

Gata & Park arbetar kontinuerligt med återplantering av träd och buskar inom kommunens grönområden men även utmed gator och torg.Framtagande av en omfattande trädvårdplan pågår för att på bästa sätt vårda kommunens träd och komplettera med nya träd där så behövs.

Nya träd och buskar har planterats i kommunen på bland annat följande platser:

Försköningsparken i Teckomatorp, Svalegatan i Svalöv, Herrevadsgatan i Svalöv, Luggudevägen i Svalöv, Regementsgatan i Svalöv och Kågeröds Torg i Kågeröd.

Dekorationer

Inom Svalövs kommun arbetar Gata & Park med kommunens säsongsdekorationer.
Gata & park kontoret har skapat sitt eget sätt att utsmycka kommunen under de senaste åren. Genom mestadels egentillverkade dekorationer så skapar vi stämningsfulla, roliga och vackra stunder för både invånare och besökare. Nedan finns några exempel på vad som gjorts under åren. Dekorationerna kan beskådas i samtliga sex tätorter i Svalövs kommun.

Säsongsdekorationer

Alla hjärtans dag

Med hjärtan och symboler i alla dessa former så sprider Svalövs kommun kärlek till alla som besöker eller bor i kommunen.

Jul

Runt jul pyntas kommunen upp med klädda granar men även med dekorationer i form av tomtar, vättar, snögubbar och annat kul.

Påsk

Runt påsk pyntas kommunen upp med klätt björkris men även med dekorationer i form av ägg, kycklingar, kaniner mm.

Övriga dekorationer

Förutom dekorationer kring våra högtider så försöker vi inom Gata & Park att utsmycka och hitta på roliga saker till kommunens invånare och besökare. Här är några exempel

Hundrastgårdar

Kommunens första och enda hundrastgård ligger i Teckomatorp intill Försköningsparken och Teckomatorps idrottsplats.

Hundrastgården i Teckomatorp

Den blåmarkerade ytan illustrerar var hundrastgården finns i Teckomatorp.