Kulturplats Svalöv

Skulpturparken vid Svalövssjön

Skulpturparken vid Svalövssjön

Välkommen till Svalövs plats för kultur!
Här kan du titta i eller ladda ner vårt kulturprogram och och se vad som händer inom kulturområdet.

Nytt bidrag till kulturprogram!

Ett tillfälligt riktat aktivitetsbidrag för kulturprogram införs 2021. Bidraget kan tilldelas för program som genomförs efter ansökan och allra senast 31 december 2021. Bidraget kan sökas senast 30 november 2021 och får omfatta högst 4.000 kr per sökt bidrag. Totalt finns 18.000 kr avsatta till det tillfälliga bidraget. Tilldelning görs löpande tills pengarna är slut.

Vem kan söka?

Bidraget kan sökas av studieförbund, kulturföreningar och hembygdsföreningar för kulturprogram som genomförs i Svalövs kommun.

Ansök om bidrag här. OBS Till ansökan vill vi att ni bifogar en fil med en kort beskrivning av programmet och budget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Evenemangshösten

Vi ska fortsätta vara försiktiga och hålla avstånd p g a pandemin. Vi kommer att ha lite fler evenemang i kommunen än förra säsongen men det blir för mindre grupper och vi genomför dem på ett sätt som ska vara smittsäkert. Det kommer till exempel bli fler tillfällen med Lördagsteater på biblioteket men vi släpper lite färre biljetter än vanligt till varje föreställning.

Kulturhöstens program Pdf, 3.5 MB, öppnas i nytt fönster.
Evenemangskalender Öppnas i nytt fönster.

Kulturplan

Under sommaren har vi gjort en kulturenkät och nu tittar vi på resultatet. Det kommer att användas som underlag när vi tar fram kommunens nya kulturplan. Om du har frågor om kulturplanen, kontakta Elisabet Viktorsson.

Svalövs kommuns kulturpris och Svalövs kommuns kulturstipendium

Svalövs kommuns kulturstipendium och Svalövs kommuns kulturpris delas ut varje höst.

Stipendier och fonder i Svalövs kommun Öppnas i nytt fönster.

Film och foto

Stilla eller rörlig

Söderåsen och det kringliggande landskapet drar till sig många naturfotografer. Turistinformationen i Röstånga ställer ibland ut naturfotografi i sina vackra lokaler vid entrén till Söderåsens nationalpark. Håll ögonen öppna i vårt kalendarium!

Hos Svalövs kulturskola kan barn och unga lära sig grunderna i att spela in och redigera rörlig bild. På Fridhems folkhögskola finns utbildningar i både film och foto. Och för den som vill göra något utvecklande på semestern finns Fridhems sommarkurser. Varför inte lära sig digital naturfotografering?

Kulturhuset i Svalöv är en biograf med gamla anor som visar nya filmer. Här hittar du också Svalövs filmstudio, där du som medlem kan se många bra filmer tillsammans med andra filmintresserade.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kulturhuset i Svalöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst

Svalövsbygden är rik på konst

I alla offentliga byggnader kan ni se konst ur kommunens konstsamlingar: i skolor, bibliotek, äldreboenden, i kommunhuset med flera guider. Ute på offentliga platser finns många skulpturer och monument. Kontakta oss gärna om ni undrar något om kommunens konst!

Det finns en guide till Svalövs skulpturpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en Skulpturvandring genom Svalöv.

Från Söderåsen i norr till Teckomatorp i söder finns det många konstnärer och ateljéer, konsthantverkare och gallerier.

Museer

Museerna berättar om historien

Det finns flera museer i kommunen som drivs av föreningar. Museerna speglar en kulturhistoria med anknytning till bygden. Inget av dem är öppet dagligen utan man får söka information via föreningarnas hemsidor.

Röstånga Turist- och Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen har tagit ansvar för förvaltningen av ett flertal gamla byggnader i Röstånga. Byns äldsta skola från 1839 fungerar idag som ett skolmuseum. I den gamla skolan har föreningen basen för sin verksamhet. Här finns också intressanta kulturhistoriska samlingar. Där finns också ett skolmuseum där många intressanta saker från skolans värld lyfts fram.

Föreningen Skånelin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen har lokaler i en lada på Knutstorp. Där sker ett aktivt arbete för att bibehålla kunskapen om linhantering. Föreningen har olika kurser och aktiviteter, men under vissa dagar är det också öppet för allmänheten som då kan ta del av hur hanteringen av lin går till. Där finns också en omfattande doku­men­ta­tion kring linets historia i Svalöv och många redskap finns också bevarade och som används än idag.

Stenestadortens Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen förvaltar Hembygdsgården som till stora delar utgörs av ett hembygdsmuseum. Här finns en omfattande samling av gamla bruksföremål och interiörer från olika hantverkare, lanthandel med mera. Man kan även få en bild av hur det såg ut i ett gammalt hem. Det finns även en sam­ling mopeder, jordbruksmaskiner, skogsmaskiner med mera.

Svalövs Brandkårsmuseum
Det är Svalövs Brandkårs Kamratförening som ansvarar för driften av muséet som ligger på Odlaregatan i Svalöv. I samlingarna finns bland annat en brandbil av märket Ford från 1929, en hästdragen vagn, släckutrustning samt dokumentation från bränder och en samling av foton.

Musik

Från rytmik till jazz

Människor möter och berörs av musik hela livet. Här finns hela utbudet från rytmik för de yngsta till skönsång för alla åldrar.

Om du vill spela musik finns utbildning för barn och unga på Kulturskolan. Från tre års ålder kan gå på rytmik, sedan kan man gå en prova-på-kurs och välja ett av alla de instrument som lärs ut. Om du har hunnit bli vuxen och vill lära dig ett instrument, kontakta gärna ett av studieförbunden. På Fridhems folkhögskola finns Jazzlinjen, en musikutbildning med internationellt rykte, som lockar unga lovande musiker till Svalöv.

Om du behöver en replokal för att öva tillsammans med andra, kontakta gärna kommunens fritidschef!

I Svalövs kommun finns flera arrangörer av musik: Kulturskolan, Fridhems folkhögskola, KF Akustik, Svenska kyrkans församlingar, föreningen Kulturverket, bland andra. Aktuella konserter hittar du i evenemangskalendern och i vårt kulturprogram.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Studieförbund Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scenkonst

Folkhögskola, föreningar och evenemang

I Svalöv finns teaterlinjen på Fridhems folkhögskola, som är en av Sveriges bästa förberedande sceniska utbildningar, med lång erfarenhet och grundmurat rykte i Teatersverige. Under läsåret finns goda möjligheter att ta del av skolans produktioner och se morgondagens skådespelare i olika uppsättningar.

För barnfamiljer ges lördagsteater på Svalövs bibliotek, ungefär 6 gånger/år. Du hittar programmet i kalendariet! Barnen erbjuds också olika föreställningar genom skola och förskola. Hos Kulturskolan kan barnen öva på att själva göra teater. Här kan man också träna dans.

Teatergruppen Tibbe är en amatörteaterförening med mångårig verksamhet i kommunen. Här får teatervänner i alla åldrar utlopp för sitt intresse. Svalövs riksteaterförening spelar inte teater men ser till att det kommer föreställningar till bygden.

Hos föreningen Kulturverket finns numera en teater- och revysektion. Man vill samla alla ideella krafter som går för att stå på scen, bygga dekor, sy kostymer, sälja biljetter, spela instrument och allt det andra som behövs för en nyårsrevy.

Teckomatorps Humorfabrik ser till att det kommer mycket bra ståupp till bygden. Och för den som själv vill lära sig att uppträda finns sommarkurser på Fridhems folkhögskola.

Under Kulturkalaset på hösten kan man ta del av extra mycket scenkonst!

Vill du veta var det finns scener eller vad som spelas? Kontakta kultursamordnare Carolina Thelin eller kulturchef Elisabet Viktorsson.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Teckomatorps Humorfabrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svalövs riksteaterförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Teatergruppen Tibbe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svalövs Revysällskap under Kulturverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svalövs skulpturpark

Parken och promenaderna

Svalövs skulpturpark anlades efter en donation av John-Ove Hansson 2014. Skulpturerna placerades i det befintliga grönområdet vid Svalövssjön och utplaceringen gjordes av konstnären Robert Harding tillsammans med John-Ove, efter kommunens samråd. Skulpturparken invigdes den 25 oktober 2014. I augusti 2015 skänkte John-Ove sju nya skulpturer till parken, samt två skulpturer som placerades vid ingången till Söderåsens nationalpark i Röstånga. Dessutom fick kommunen The Link, som nu står mellan Svalöfs gymnasium och Fridhems folkhögskola. I oktober 2017 utökades parken med fler skulpturer igen och totalt finns 44 offentliga skulpturer ute på olika platser i Svalövs tätort.

Många skulpturer finns i Svalövs skulpturpark kring Svalövssjön men det går också ett stråk med skulpturer genom Svalöv, där man kan promenera från sjön i norr till Felestad i söder.

Guide till Svalövs skulpturpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

John-Ove Hansson var verksam som lantbrukare på Munkatorp utanför Svalöv i cirka 40 år. John-Ove drev under flera år galleriet Galeria H i Marbella, Spanien. Han var bosatt i Sverige och Spanien. John-Ove var också initiativtagare och medarrangör till Svalöv International Sculpture Symposium, för vilket han fick Svalövs kommuns kulturpris 2017.

Robert Harding är konstnär, född i Birmingham, England, 1951. Det är han som har gjort de flesta av skulpturerna i skulpturparken. Han har bott i flera afrikanska länder och tillbringat ett år i Libanon innan han bosatte sig permanent i Spanien. Robert finns representerad i Sydamerika, USA, Japan, Korea och i flera europeiska länder. Han använder sig av många olika material, exempelvis: marmor, granit, trä, rostfritt stål, snö, is och eld.

Robert har sin ateljé vid Sierra Nevadas bergskedja i närheten av Málaga i Spanien.

Mer information om konstnären på hans hemsida Robert Harding. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Timsam Harding är konstnär, född i Málaga, Spanien, 1992. Han har studerat konst och fotografi vid universitetet i Málaga. Timsam har gjort en skulptur i Svalövs skulpturpark, Azul, och har sex andra skulpturer på olika platser i Svalöv.